Top 250 Groeibedrijven 2020

Takeaway.com snelste groeier van Nederland!
Download de Top 250 Over het onderzoek

Erasmus Centre for Entrepreneurship monitort in samenwerking met Rotterdam School of Management (RSM) snelgroeiende bedrijven in Nederland. Elk jaar presenteren wij de resultaten van ons onderzoek in het ScaleUp Dashboard, dat bestaat uit verschillende databronnen, eigen onderzoek en reeds bestaande databases.

Zowel startups als scale-ups zijn belangrijke innovators van de economie en een cruciaal onderdeel van de Nederlandse economie op het gebied van nieuwe bedrijfsactiviteiten en het creëren van nieuwe banen. Scale-ups worden gezien als early adopters die bestaande markten en industrieën kunnen verstoren door het huidige aanbod overbodig te maken.

Ondanks het belang van scale-ups voor de levensvatbaarheid van de Nederlandse economie, zijn er slechts een beperkt aantal bedrijven die uitgroeien tot een scale-up. Ons onderzoek naar scale-ups biedt fundamentele inzichten in het landschap van Nederlandse scale-ups en de karakteristieken van hun snelle groei. Deze inzichten dragen bij aan onze missie om ondernemers te versterken door middel van het vertalen van academische inzichten naar praktische kennis en vaardigheden. Met ons uiteindelijke doel om hun ondernemerssucces te stimuleren en het aantal bedrijven dat ‘opschaalt’ en impact maakt te vergroten.

Filter by
Top 250 scaleups

Download de Top 250 Groeibedrijven 2020 Insights Report

Download de Top 250 Groeibedrijven Insights Report, dat de lijst met bedrijven bevat die met recht tot de Top van de Nederlandse scale-ups behoren, interviews met enkele opmerkelijke bedrijven en inzichten in de factoren die de snelle groei van scale-ups beïnvloeden.

Top 10

De Top 10 Groeibedrijven is twee keer gerangschikt: eenmaal in het aantal gecreëerde banen in FTE in de periode 2016-2019 en eenmaal in de gemiddelde jaarlijkse groei in FTE. Het gemiddelde van deze twee plaatsingen bepaalt vervolgens de uiteindelijke score. Bij een gedeelde plek is de verhouding van de groei van de scale-ups op de twee criteria onderzocht. De grootste groeier komt hoger in de rangorde terecht.

1. Takeaway.com

CEO: Jitse Groen; Jaar van oprichting: 2000; Groeipercentage: 96%; Nieuwe banen gecreëerd : 4703; Locatie: Amsterdam.
Takeaway.com biedt een online maaltijdbestelplatform, gericht op het verbinden van consumenten en restaurants in 10 Europese landen en Israël.

Takeaway.com

2. Picnic

Oprichter: Michiel Muller; Jaar van oprichting: 2015; Groeipercentage: 97%; Nieuwe banen gecreëerd: 2068; Locatie: Amsterdam.
Picnic is ‘s werelds snelst groeiende online supermarkt met een uniek bedrijfsmodel en een groeiend klantenbestand. Picnic’s missie is om boodschappen eenvoudig, leuk en betaalbaar te maken voor iedereen.

Picnic

3. Rituals

CEO: Raymond Cloosterman; Jaar van oprichting: 2000; Groeipercentage: 37%; Nieuwe banen gecreëerd: 4357; Locatie: Amsterdam.
Geïnspireerd door natuurlijke ingrediënten en oude Oosterse schoonheidstradities, heeft Rituals als doel om inspirerende producten te produceren voor de verzorging van het lichaam en het huis.

Rituals

4. Dept Agency

CEO: Dimi Albers; Jaar van oprichting: 2016; Groeipercentage: 50%; Locatie: Amsterdam.
Dept Agency is een internationaal digitaal bureau met meer dan 1500 ervaren denkers en makers verspreid over 13 landen in Europa en Amerika.

Dept Agency

5. YoungCapital

CEO: Ineke Kooistra; Jaar van oprichting: 2000; Groeipercentage: 38%; Nieuwe banen gecreëerd: 951; Locatie: Hoofddorp.
YoungCapital verbindt hoog-opgeleid, jong talent aan werkgevers met behulp van hun centrale database, waarin gegevens van dertig niche-job boards en -websites worden gebundeld.

YoungCapital

6. Workrate

Oprichters: Michiel Muller, Jop Wolff, Eelco Wiertsema; Jaar van oprichting: 2003; Groeipercentage: 51%; Nieuwe banen gecreëerd: 462; Locatie: Schiphol-Rijk.
Workrate is een beveiligingsbedrijf met een unieke aanpak voor de bemande bewakingsindustrie. Het bedrijf biedt een service van transparante en meetbare processen en een cultuur van continue verbetering.

Workrate

7. Coolblue

CEO: Pieter Zwart; Jaar van oprichting: 1999; Groeipercentage: 20%; Locatie: Rotterdam.
Coolblue is een webshop die zich voornamelijk specialiseert in consumentenelektronica. Inmiddels heeft Coolblue ook 11 fysieke winkels in Nederland en België, samen met één belangrijk doel: klanten blij maken.

Coolblue

8. NewCold

CEO: Bram Hage; Jaar van oprichting: 2012; Groeipercentage: 38%; Nieuwe banen gecreëerd: 570; Locatie: Breda.
NewCold is een logistiek dienstverlener die wereldwijd vrieshuizen bouwt en exploiteert. NewColds vrieshuizen zijn innovatieve, geautomatiseerde warehouses die worden gekoeld tot -23 ℃.

Newcold

9. Adyen

CEO en oprichter: Pieter van der Does; Jaar van oprichting: 2006;  Groeipercentage: 35%; Nieuwe banen gecreëerd: 702; Locatie: Amsterdam.
Adyen is een alles-in-één-betaalplatform waarmee snelgroeiende bedrijven wereldwijd snel, makkelijk en op elk apparaat betalingen kunnen accepteren.

Adyen

10. MediaMonks

CEO: Victor Knaap; Jaar van oprichting: 2001; Groeipercentage: 23%; Nieuwe banen gecreëerd: 493; Locatie: Hilversum.
MediaMonks is een creatief digitaal productiebedrijf, actief op alle vlakken van digitale productie zoals film, games, mobile en VR.

Mediamonks

Top 11-250

In alfabetische volgorde

Scale-up Research

Over de Top 250 Groeibedrijven

De Top 250 Groeibedrijven is een overzicht van snelgroeiende bedrijven (scale-ups), gebaseerd op het ScaleUp Dashboard en wordt gepubliceerd in samenwerking met nlgroeit. Het onderzoek wordt geleid door prof. Dr. Justin Jansen, academisch directeur van Erasmus Centre for Entrepreneurship en hoogleraar Corporate Entrepreneurship aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit (RSM).

De Top 250 Groeibedrijven onderscheidt zich van andere lijsten door de focus op groei van medewerkers en omzet, in plaats van alleen te focussen op omzet zoals andere lijsten dat vaak doen. De Top 250-Groeibedrijven is een overzicht van snelgroeiende bedrijven (scale-ups), zij hebben:

  • minimaal 10 FTE (FullTime Equivalent) en/of minimaal 5 miljoen euro omzet aan het begin van de meetperiode;
  • een gemiddelde groei van ten minste 20% in FTE en/of omzet behaald in de drie opeenvolgende jaren in de periode 2016-2019.

De Top 250 Groeibedrijven bestaat uit de 250 Nederlandse bedrijven die in de periode 2016 tot 2019 het meest in omzet en/of werknemers zijn gegroeid. De Top 10 is gebaseerd op bedrijven die in deze periode de meeste banen hebben gecreëerd en de hoogste gemiddelde jaarlijkse groei van werknemers hebben behaald.

Bekijk de ranglijsten van eerdere Top 250 edities (klik op de foto):

2020

Top 250 Scale-ups

2019

Top 250 Scale-ups

2018

Top 250 Scale-ups

2017

Top 250 Scale-ups
Insights

Meer over de Top 250 Groeibedrijven

Over ons

Meer over Erasmus Centre for Entrepreneurship

Erasmus Centre for Entrepreneurship is het leidende ondernemerschapscentrum van Europa. Gedreven door de overtuiging dat ondernemerschap de belangrijkste voorwaarde is voor innovatie, streven we ernaar ondernemerschap in het DNA van mensen te verweven en zetten hierbij de kennis en het netwerk van de Erasmus Universiteit Rotterdam in; een universiteit opgericht door ondernemers meer dan 100 jaar geleden. Ontdek hoe we jou kunnen ondersteunen:

Startups

Laat jouw startup groeien en verhoog je innovatie, productiviteit en winstgevendheid met behulp van ons Business Programme.

Startup programmes

Executives en professionals

Bereid jezelf voor op de volgende groeifase door een innovatiecultuur op te bouwen die jouw bedrijf vooruit zal helpen.

Executive Education

Corporates & overheidsorganisaties

Krijg praktische inzichten over hoe ondernemerschap beter in je organisatie kan worden ingebed om sneller te kunnen innoveren.

Research