scaleup startup ecosystem

Startup en scaleup ecosystemen

De innovatie-ecosystemen rond jonge en snelgroeiende bedrijven

Belang van een werkend innovatie-ecosysteem

Een van de onderzoeksgebieden waar Erasmus Centre for Entrepreneurship zich op focust zijn startup en scaleup ecosystemen. Innovatie vindt nooit plaats in isolatie, maar het is altijd het resultaat van verschillende sociale, politieke, economische en culturele factoren. Hierin staan startups, jonge en innovatieve bedrijven, en (potentiële) scaleups, of snelgroeiende bedrijven centraal. Met een bewezen onderzoeksaanpak gebaseerd op jarenlange ervaring met startups en scaleups weten wij onderzoek te vertalen naar praktische inzichten voor een diversiteit aan organisaties. Op deze manier kunnen we ze adviseren over het stimuleren van startup en scaleup ecosystemen.

Meer impact

Wanneer startups en scaleups onderdeel zijn van goed functionerende innovatie-ecosystemen wordt de economische impact vergroot, zoals geïllustreerd in onderstaande afbeelding.

Innovatie ecosysteem

Meer weten over ons onderzoek naar ecosystemen rond startups en scaleups?

Lokaal MKB overheidsstrategie in crisistijd

Versterk het innovatievermogen voor een sneller herstel van het lokale ecosysteem

Lees meer

Startup en scaleup ecosystemen: impact door inzicht

De analyse van het innovatie-ecosysteem rondom startups en scaleups bestaat uit verschillende stappen zoals hieronder gespecificeerd.

Startup & scaleup monitor

Monitor startups en (potentiële) scaleups in jouw regio

Deze monitor biedt een algemeen overzicht van het lokale MKB en specifieke inzichten over startups en (potentiële) scaleups. De bedrijfskenmerken van deze bedrijven worden inzichtelijk gemaakt en opvallende kenmerken in de regio worden geïdentificeerd.

Ecosysteem scan

Scan de factoren van je ecosysteem met een focus op talent, kapitaal en markt

Breng de actoren binnen je innovatie-ecosysteem in kaart. Daarnaast is een kwantitatieve analyse van het ecosysteem onderdeel van deze scan op basis van de drie factoren: talent, kapitaal en markt.

Ecosysteem analyse

Begrijp de werking van het ecosysteem en leer van (best) practices

De ecosysteem analyse bouwt voort op de scan en bestaat uit een kwalitatieve analyse van het ecosysteem. Hier wordt de werking van het ecosysteem verder geanalyseerd inclusief (best) practices, succesfactoren en valkuilen.

Voorbeelden van onze onderzoeks-inzichten in de praktijk

  • Hier is een voorbeeld van een monitor welke we hebben uitgevoerd voor MRDH, gefocust op de startups en groeibedrijven in het innovatie-ecosysteem van Metropoolregio Rotterdam Den Haag;
  • We hebben ENZuid geholpen met het in kaart brengen van snelgroeiende bedrijven in het zuiden van Nederland, hier kun je het Scaleup Dashboard vinden dat uit onze analyse is voortgekomen;
  • Hier vind je een selectie van onze meest recente publicaties.

Brochure

Wil je meer weten over bovenstaande onderzoeken? Download dan onze brochure.

Roeland SluiskesAdviseur economie, Gemeente Zeist

"De inzichten uit het onderzoek gebruik ik om binnen de regio nieuwe contacten te leggen. Hier zijn leuke en nuttige bedrijfsbezoeken uit voortgekomen, grotendeels met bedrijven die ik voorheen nog niet kende. Deze input gebruik ik om ons economisch beleid verder aan te scherpen en bedrijven/netwerken te koppelen."

Hoe we helpen impact te creëren

Als toonaangevend centrum voor ondernemerschap is het ons doel om ondernemerschap, groei en innovatie binnen organisaties en lokale startup en scaleup ecosystemen te stimuleren. Al onze onderzoeken en trainingsprogramma’s zijn ontwikkeld om deze componenten, binnen een breed scala van sectoren, op een praktijkgerichte wijze te integreren. Een selectie van organisaties en instanties waarmee we samenwerken:

Meer weten?

Wil je meer weten en / of ben je geïnteresseerd in een onderzoek naar startups en scaleups en het innovatie-ecosysteem in jouw regio?

Neem contact op met Leonardo Fuligni

E: fuligni@ece.nl
T: 010-740 23 36

Leonardo Fuligni

Deputy Directorfuligni@ece.nl