ScaleUp Dashboard 2020

Het scaleup klimaat in Nederland

Het ScaleUp Dashboard is één van onze jaarlijkse onderzoekspublicaties over scaleups in Nederland. In dit rapport analyseren we de laatste ontwikkelingen van het Nederlandse scaleup-ecosysteem tot 2019. Hoeveel scaleups zijn er in Nederland en welke sectoren hebben het meeste groeimomentum? Zijn scaleups gegroeid en, zo ja, in welk tempo? En nog belangrijker: wat is hun impact op de Nederlandse economie? Download het onderstaande rapport om hier meer over te weten. 

De belangrijkste resultaten van het ScaleUp Dashboard 2020 zijn: 

  • Eind 2019 waren er ongeveer 3000 scaleups in Nederland. In totaal hebben zij de afgelopen drie jaar 232.000 FTE banen bijgedragen aan de Nederlandse economie.  
  • De groei van het aantal scaleups in Nederland lag al voor het uitbreken van de Coronacrisis stil. 
  • Er groeien minder startups door naar scaleups dan in voorgaande jaren. Iets minder dan 10 procent (9,7 procent) van de Nederlandse scaleups is jonger dan 5 jaar. 
  • Bijna tweederde van de scaleups verliest zijn groeimomentum tussen hun 5e en hun 10e jaar, een fenomeen dat bekend staat als de tweede ‘Valley of Death’. 
  • Scaleups bevinden zich voornamelijk in metropoolgebieden, waarbij Amsterdam zichzelf bevestigt als gemeente met de meeste snelgroeiende bedrijven (350; + 9%), gevolgd door Rotterdam (120; -13%) en Den Haag (70; -18%) . 
  • Energietransitie en Zorg zijn nu de sectoren met het meeste groeimomentum. 

Uit de speciale editie van het ScaleUp Dashboard 2020: “Scaleups in tijden van crisis blijkt dat: 

  • Het scaleup klimaat is kwetsbaar voor crises. Na de kredietcrisis van 2008 zagen we een afname van het algemene aantal scaleups en hun overlevingskans, vooral jonge scaleups. 
  • Nederlandse scaleups reageren proactief op de coronacrisis. Innovatie staat nog hoog op de agendawelke de beste langetermijnstrategie voor hen kan zijn om nog sterker uit deze crisis te komen. 
Schakel over naar de Engelse versie van deze pagina om uw exemplaar van het dashboard in het Engels te downloaden.

(Klik op afbeelding om te vergroten)

Data en inzichten over scale-ups zijn cruciaal. Niet alleen voor het genereren van beleid en relevante ondersteuningsprogramma’s. Maar ook om andere te inspireren en te laten zien dat groeien mogelijk is.” – Prof.Dr. Justin Jansen

Inzichten uit het onderzoek

Het ScaleUp Dashboard 2020

Scaleups, ook wel snelgroeiende bedrijven, spelen een cruciale rol in het Nederlandse klimaat en dragen bij aan economische groei, werkgelegenheid en innovatie. Het is nu meer dan ooit belangrijk om scaleups te onderzoeken en hun prestaties te monitoren. Dat het aantal scaleups al voor het uitbreken van de Coronacrisis stopte met groeien is zorgwekkend: deze trend moet worden gekeerd als we de komende maanden voor een snel herstel van de Nederlandse economie willen zorgen. 

Prof. Dr. Justin Jansen (Academisch Directeur Erasmus Centre for Entrepreneurship en Full Professor Corporate Entrepreneurship aan Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam) leidt het onderzoek naar het landschap van Nederlandse scaleups. Download het volledige rapport hieronder. Als aanvulling op dit rapport werkte het onderzoeksteam van het Erasmus Centre for Entrepreneurship ook aan een “ScaleUp Dashboard 2020 speciale editie: Scaleups in tijden van crisis”. Het rapport onderzoekt hoe Nederlandse scaleups kunnen en zullen reageren op de huidige crisis. Houdt de website in de gaten en meld u aan voor onze nieuwsbrief om om up-to-date te blijven. 

Schakel over naar de Engelse versie van deze pagina om uw exemplaar van het dashboard in het Engels te downloaden.

Een snelgroeiend bedrijf, ook wel een scale-up, is een bedrijf met een gemiddelde groei van 20 procent of meer per jaar in werknemers en/of omzet gedurende een meetperiode van 3 jaar. Daarnaast, moet het bedrijf minstens 10 fulltime werknemers (FTE) hebben aan het begin van de meetperiode. (OECD, 2016)

Vraag een rapport aan

Aanvullend onderzoek naar snelgroeiende bedrijven

Bij Erasmus Centre for Entrepreneurship richten wij ons onderzoek op innovatieve bedrijven, zoals scaleups, ook wel snelgroeiende bedrijven, en startups. We werken veel samen met landelijke overheidsinstanties zoals ministeries en regionale ontwikkelingsmaatschappijen, maar ook met lokale instellingen, zoals regio’s, provincies en gemeenten. Samen kijken we naar het (lokale) innovatie-ecosysteem en werken we aan een manier om het scaleupklimaat te versterken en innovatieve bedrijven verder te helpen groeien. Bekijk hieronder een overzicht van onze onderzoeksprojecten. Klik hier om te meer lezen over het ScaleUp Dashboard 2019 en stuur ons een mail sturen naar research@ece.nl om eerdere versies aan te vragen

scaleup startup ecosystem

Startup en scaleup ecosystemen

Hoe kun je meer startups aantrekken in je lokale innovatie-ecosysteem en hoe kun je bedrijven helpen opschalen? Lees hier hoe je in je ecosysteem moet investeren. 

Lees meer
innovation entrepreneurship research

Innovatie en ondernemerschap

Ondernemerschap en innovatie zijn nauw met elkaar verweven. Hoe kan je ondernemersvaardigheden en daarmee het innovatievermogen in je regio bevorderen? 

Lees meer

Kennisintentensieve startups in Nederland

Waarom kunnen Nederlandse kennisintensieve startups niet succesvol opschalen? In opdracht van AWTI onderzoeken we hoe spinoffs en spinouts geholpen kunnen worden met opschalen. 

Lees meer
Kom in contact

Research team

Wil je meer weten over het ScaleUp Dashboard en ons onderzoek op het gebied van snelgroeiende bedrijven?

Kom in contact met ons research team!

E: research@ece.nl
T: +31 10 302 1331

Prof. Dr. Justin Jansen

Professor Corporate Entrepreneurship

Leonardo Fuligni

Deputy Director

Katty Hsu

Senior Researcher & Startup Facilitator

Boris de Veer

Research and Design

Niels de Groot

Project Member