ScaleUp Dashboard 2022

Wederom minder snelgroeiende bedrijven in kwetsbare Nederlandse scaleupklimaat

Het ScaleUp Dashboard is een van onze jaarlijkse onderzoekspublicaties over snelgroeiende bedrijven in Nederland. In dit rapport analyseren we de laatste ontwikkelingen van het Nederlandse scaleup ecosysteem tot 2021. Hoeveel snelgroeiende bedrijven (HGF’s) zijn er in Nederland en in welke sectoren zijn zij actief? Zijn HGF’s gegroeid en zo ja, in welk tempo? En vooral: wat is hun impact op de economie? Download het rapport om daarachter te komen.

Om te kunnen omgaan met de zich aandienende uitdagingen en met vruchtbare oplossingen voor de toekomst te komen, moeten we gaan nadenken over wat we nu hebben en wat we nodig hebben om op de lange termijn succesvol te zijn.”    
– Prof.dr. Justin Jansen

The Dutch scaleup climate

Na jaren van groei zit het aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland in een voortdurende vrije val, met een 4,2% daling op het einde van 2021. 

Ongeveer 49% van alle bedrijven (>10 FTE’s) weet te groeien, terwijl het aantal bedrijven dat krimpt is toegenomen met 11,4% en nu meer dan 45% van het Nederlandse MKB in 2021 beslaat.

Top 10 scaleup sectoren

De meeste snelgroeiende bedrijven zijn actief in Groothandel & retail (520), Consultancy, onderzoek & andere gespecialiseerde zakelijke diensten (335), en Informatie & communicatie (315).

Top 10 scaleupgemeentes 

Amsterdam is de Nederlandse stad met de meeste HGF’s (300), gevolgd door Rotterdam (105) en Utrecht (80).

Een snelgroeiend bedrijf (HGF), ook wel scaleup genoemd, is een bedrijf met een gemiddelde jaarlijkse groei van 20 procent of meer in werknemers (FTE’s) en/of omzet gedurende een meetperiode van 3 jaar (OECD, 2016).  
Request a report

Aanvullend onderzoek naar snelgroeiende bedrijven

Bij Erasmus Centre for Entrepreneurship richten wij ons onderzoek op innovatieve bedrijven zoals scaleups, ook wel snelgroeiende bedrijven, en startups. We werken veel samen met landelijke overheidsinstanties zoals ministeries en regionale ontwikkelingsmaatschappijen, maar ook met lokale instellingen, zoals regio’s, provincies en gemeenten. Samen kijken we naar het (lokale) innovatie-ecosysteem en werken we aan een manier om het scaleupklimaat te versterken en innovatieve bedrijven verder te helpen groeien. Bekijk hieronder een overzicht van onze onderzoeksprojecten. Klik hier om te meer lezen over het ScaleUp Dashboard 2021 of stuur ons een mail via research@ece.nl om eerdere versies aan te vragen.

Leer hier meer over de recente ontwikkelingen met betrekking tot snelgroeiende bedrijven door het ScaleUp Dashboard Rapport 2022 hier te downloaden.

scaleup startup ecosystem research

Startup and scaleup ecosystems

How can you attract more startups in your local ecosystem and how can help existing companies to scale up? Read here why and how you should invest in your ecosystem. 

Read more

Scaleup Ecosystems and The Future of Mobility

What are the building blocks of scaleup ecosystems and how can we ensure that it fosters the growth and prosperity of (Future of Mobility) scaleups? Read more about it in our latest research study initiated by Deloitte.

Read more

Erasmus Scaling Programme

Erasmus Scaling Programme is designed to educate ambitious scaleup-entrepreneurs to excel and sustain steep growth paths over time. The programme kicks off in Q1 2022 and pre-registrations are open!

Read more
Fast growing companies in the Netherlands

Top 250 Groeibedrijven

Op basis van onze inzichten uit het ScaleUp Dashboard publiceren we jaarlijks Top 250 Groeibedrijven, onze jaarlijke monitor naar de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Wie leidt dit jaar de Nederlandse scaleupscene? Download het volledige rapport voor meer inzichten.

Get in touch

Research team

Wil je meer weten over het ScaleUp Dashboard en ons onderzoek op het gebied van snelgroeiende bedrijven?

Kom in contact met ons research team!

E: research@ece.nl
T: +31 10 302 1331

Prof. Dr. Justin Jansen

Professor Corporate Entrepreneurship

Prof. Dr. Tom Mom

Professor Strategic Growth & Implementation

Leonardo Fuligni

Deputy Director

Katty Hsu

Senior Researcher & Startup Facilitator

Michel van Dalfzen

Researcher

Irene Tsitse

Researcher

Vincent van der Donk

Junior Researcher

Kat Moy

Design & Marketing Coordinator