ScaleUp Dashboard 2021

Het scaleup klimaat in Nederland

Het ScaleUp Dashboard is één van onze jaarlijkse onderzoekspublicaties over scaleups in Nederland. In dit rapport analyseren we de laatste ontwikkelingen van het Nederlandse scaleup-ecosysteem tot 2020. Hoeveel scaleups zijn er in Nederland en welke sectoren hebben het meeste groeimomentum? Zijn scaleups gegroeid en, zo ja, in welk tempo? En nog belangrijker: wat is hun impact op de Nederlandse economie? Download het rapport voor meer inzichten.

“Data en inzichten over scaleups zijn cruciaal. Niet alleen voor het genereren van beleid en relevante ondersteuningsprogramma’s. Maar ook om andere te inspireren en te laten zien dat groeien mogelijk is.”
– Prof.Dr. Justin Jansen

Het Nederlandse Scaleup klimaat

Na jaren van groei kwam het aantal scaleups in Nederland tot stilstand in 2019. In 2020 is het aantal scaleups zelfs afgenomen voor het eerst sinds 2014.

Ongeveer 53 procent van alle bedrijven wisten ondanks de Coronacrisis te groeien. Tegelijkertijd is het aantal bedrijven dat krimpt relatief gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In 2020 kromp 42 procent van alle bedrijven vergeleken met 38 procent gedurende 2019.

Top 10 Scaleup sectoren

De meeste snelgroeiende bedrijven bevinden zich in de sectoren groot- en detailhandel, verhuur en overige zakelijke diensten, en specialistische zakelijke diensten.

Top 10 Scaleup gemeenten

Amsterdam is de stad in Nederland met de meeste scaleups (305), gevolgd door Rotterdam (110) en Utrecht (75).

Een snelgroeiend bedrijf, ook wel een scaleup, is een bedrijf met een gemiddelde groei van 20 procent of meer per jaar in werknemers en/of omzet gedurende een meetperiode van 3 jaar. Daarnaast, moet het bedrijf minstens 10 fulltime werknemers (FTE) hebben aan het begin van de meetperiode. (OECD, 2016)
Benieuwd naar meer? 

Aanvullend onderzoek naar snelgroeiende bedrijven

Bij Erasmus Centre for Entrepreneurship richten wij ons onderzoek op innovatieve bedrijven zoals scaleups, ook wel snelgroeiende bedrijven, en startups. We werken veel samen met landelijke overheidsinstanties zoals ministeries en regionale ontwikkelingsmaatschappijen, maar ook met lokale instellingen, zoals regio’s, provincies en gemeenten. Samen kijken we naar het (lokale) innovatie-ecosysteem en werken we aan een manier om het scaleupklimaat te versterken en innovatieve bedrijven verder te helpen groeien. Bekijk hieronder een overzicht van onze onderzoeksprojecten. Klik hier om te meer lezen over het ScaleUp Dashboard 2020 of stuur ons een mail via research@ece.nl om eerdere versies aan te vragen.

scaleup startup ecosystem research

Startup en scaleup ecosystemen

Hoe kun je meer startups aantrekken in je lokale innovatie-ecosysteem en hoe kun je bedrijven helpen opschalen? Lees hier hoe je in je ecosysteem moet investeren. 

Read more

Scaleup Ecosystems and The Future of Mobility

Wat zijn de bouwstenen van scaleup ecosystemen en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de groei en bloei van (Future of Mobility) scaleups wordt bevorderd? Lees er meer over in ons laatste onderzoek geïnitieerd door Deloitte.

Read more

Erasmus Scaling Programme

Erasmus Scaling Programme is ontworpen om ambitieuze scaleup-ondernemers te leren uitblinken en stijle groeipaden te behouden over tijd. Het programma gaat van start in Q1 2022 en voorinschrijvingen zijn geopend!

Read more
Snelgroeiende bedrijven in Nederland

Top 250 Groeibedrijven

Op basis van onze inzichten uit het ScaleUp Dashboard publiceren we jaarlijks Top 250 Groeibedrijven, onze jaarlijke monitor naar de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Wie leidt dit jaar de Nederlandse scaleup scene? Download het volledige rapport voor meer inzichten.

Contact

Research team

Wil je meer weten over het ScaleUp Dashboard en ons onderzoek op het gebied van snelgroeiende bedrijven?

Kom in contact met ons research team!

E: research@ece.nl
T: +31 10 302 1331

Prof. Dr. Justin Jansen

Professor Corporate Entrepreneurship

Prof. Dr. Tom Mom

Professor Strategic Growth & Implementation

Leonardo Fuligni

Deputy Director

Katty Hsu

Senior Researcher & Startup Facilitator

Boris de Veer

Research and Design

Niels de Groot

Project Member