Scaleup dashboard OLD

Scale-up klimaat in Nederland

Het ScaleUp Dashboard is een jaarlijks terugkerend onderzoek naar snelgroeiende bedrijven. Het dashboard beantwoordt verschillende vragen met betrekking tot het huidige scale-up klimaat in Nederland. Hoe veel snelgroeiende bedrijven zijn er in Nederland, wat is de impact van deze bedrijven op het gebied van banencreatie en de Nederlandse economie? In samenwerking met Rotterdam School of Managment, Erasmus University beantwoorden we deze vragen en brengen we het Nederlandse scale-up landschap in kaart.

De belangrijkste resultaten van het ScaleUp Dashboard 2019 zijn:

  • De toename van snelgroeiende bedrijven is het afgelopen jaar in Nederland meer dan gehalveerd. Daar waar het aantal snelgroeiende bedrijven eerder toenam met 18 procent op jaarbasis, is het aantal snelgroeiende bedrijven het afgelopen jaar toegenomen met 7 procent tot 2.880 snelgroeiende bedrijven in Nederland eind 2018.
  • Het aantal startups dat doorgroeit tot een snelgroeiend bedrijf is voor het eerst sinds jaren afgenomen (met 1.8 procent).
  • Bijna twee derde van de Nederlandse snelgroeiende bedrijven verliest de snelle groei na de eerste groeispurt.
  • Het aantal snelgroeiende bedrijven met tenminste één vrouwelijke ondernemer is – ondanks een sterke toename in eerdere jaren – voor het eerst sinds jaren gedaald.
  • Amsterdam kent opnieuw het hoogste aantal snelgroeiende bedrijven, gevolgd door Rotterdam. Eindhoven kenmerkt zich door de grootste percentuele toename in het aantal snelgroeiende bedrijven ten opzichte van het jaar ervoor (+30%).

Luister naar het BNR Radio interview met Managing Director Martin Luxemburg over het ScaleUp Dashboard 2019 en een verklaring voor bovenstaande inzichten.

(Klik op afbeelding om te vergroten)

Data en inzichten over scale-ups zijn cruciaal. Niet alleen voor het genereren van beleid en relevante ondersteuningsprogramma’s. Maar ook om andere te inspireren en te laten zien dat groeien mogelijk is.” – Prof.dr. Justin Jansen

Inzichten uit het onderzoek

ScaleUp Dashboard 2019

Groeien startups door in een scale-up en wat is de trend hierin? In welke regio’s in Nederland zitten de meeste snelgroeiende bedrijven? En wat is de leeftijd van de grootste groep snelgroeiende bedrijven? Erasmus Centre for Entrepreneurship en Rotterdam School of Management, Erasmus University voeren onder leiding van hoogleraar ondernemerschap, prof. dr. Justin Jansen onderzoek uit naar het scale-up klimaat in Nederland.

Scale-ups spelen een belangrijke rol in banencreatie en hebben daarbij een substantiële invloed op de regionale economie. Uit ons onderzoek blijkt dat de Nederlandse scale-ups ieder jaar weer een aanzienlijk aantal nieuwe banen creëren. Deze snelgroeiende bedrijven zijn afhankelijk van de lokale economische context. Om de banenmarkt en economie verder te stimuleren dienen deze snelgroeiende bedrijven begrepen en ondersteund worden.

Een snelgroeiend bedrijf, ook wel een scale-up, is een bedrijf met een gemiddelde groei van 20 procent of meer per jaar in werknemers en/of omzet gedurende een meetperiode van 3 jaar. Daarnaast, moet het bedrijf minstens 10 fulltime werknemers (FTE) hebben aan het begin van de meetperiode. (OECD, 2016)

Vraag een rapport aan

Aanvullend onderzoek naar snelgroeiende bedrijven

Naast het jaarlijkse ScaleUp Dashboard voeren wij ook onderzoek uit op regionaal niveau in opdracht van organisaties als: Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), Innovation Quarter (IQ) en gemeente Rotterdam. Naast onderzoek naar het scale-up klimaat voeren we onderzoek uit op aanvullende onderwerpen. Denk hierbij aan onderzoek naar de relatie tussen snelle groei en de aanvraag van intellectueel eigendom in opdracht van Octrooicentrum Nederland (OCNL).

Krijg inzicht in de scale-ups binnen jouw regio of sector

Krijg inzicht in de scale-ups binnen jouw regio of sector door een op maat gemaakt onderzoeksrapport. Download als voorbeeld het rapport gemaakt in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Download het Rotterdam Rapport

De snelst groeiende bedrijven van Nederland

Welke bedrijven in Nederland groeien het snelst? Krijg inzicht in deze bedrijven door ons onderzoek naar de Top 250 snelst groeiende bedrijven te bekijken.

Top 250 scale-ups

Ontdek hoe je het best groei kunt ondersteunen en promoten

Verbetering start met kennis. Vergroot je kennis door de inzichten uit ons scale-up onderzoek en ondersteun bedrijven bij het opschalen.

Download ScaleUp Dashboard
Kom in contact

Research team

Prof. Dr. Justin Jansen

Professor Corporate Entrepreneurship

Wil je meer weten over het ScaleUp Dashboard en ons onderzoek op het gebied van snelgroeiende bedrijven?

Kom in contact met ons research team!

Email: research@ece.nl
Telefoon: +31 10 302 1331