Onderzoek

Startups, scaleups en innovatie

Ons onderzoek

Op deze pagina kan jij lezen over ons onderzoek naar ondernemerschap. Met 4 hoogleraren en ruim 35 onderzoekers voert Erasmus Centre for Entrepreneurship diverse onderzoeken uit waarmee we inzichten genereren over het MKB met speciale aandacht voor (innovatieve) startende- en groeiende ondernemingen zoals startups en scaleups. Deze inzichten worden onder meer jaarlijks gepubliceerd in onze ScaleUp Dashboard, European ScaleUp Monitor en Top 250 Scaleups. Aan de hand van onze onderzoeken adviseren wij (lokale) overheden, maar ook bedrijven en andere organisaties, over de gesteldheid van het Nederlands bedrijfsleven, met onderwerpen zoals: innovatie, ecosystemen, groei en ondernemerschap.

Mark RutteDemissionair Minister-President op de Techleap Summit 2021

"Erasmus Centre for Entrepreneurship heeft hier interessant onderzoek naar gedaan. Het laat zien dat investeren in innovatie het economisch herstel onderbouwt en dat is vanwege juist datgene waar agile en ondernemende startups en scaleups zo goed in zijn: het verbeteren van business modellen, nieuwe producten creëren, markten transformeren, enzovoort."

Verder uitgelicht

Thema’s:

Hieronder vind je een selectie van onze onderzoeksthema’s. Daarna kun je meer lezen over hoe we onze analyses aanpakken
scaleup startup ecosystem

Ecosystemen rond startups & scaleups

Erasmus Centre for Entrepreneurship monitort de ontwikkeling van startups en scaleups binnen verschillende regio’s. Een sterk ecosysteem draagt bij aan de ontwikkeling van startups en scaleups. Om dit ecosysteem te optimaliseren is het belangrijk om het in kaart te brengen en daarnaast de werking van het ecosysteem te analyseren.

Lees meer
Scaleup scaleup dashboard top 250 justin jansen

Scaleup onderzoek

Onze onderzoeken geven inzicht in het landschap en de staat van snelgroeiende bedrijven in Nederland. Dit doen we door de jaarlijkse publicatie van het ScaleUp Dashboard en de Top 250 Groeibedrijven. Deze publicaties maken onderdeel uit van het langdurige onderzoek naar snelgroeiende bedrijven onder leiding van Prof. dr. Justin Jansen.

Lees meer
innovation entrepreneurship research

Ondernemerschap & innovatie

Ondernemerschap en innovatie staan centraal binnen onze organisatie. Binnen deze thema’s voeren we een diversiteit aan onderzoeken uit op onderwerpen zoals open innovatie, ondernemende vaardigheden en de financieringsmarkt. Met deze onderzoeken helpen we organisaties de complexiteit achter innovatie en ondernemerschap te begrijpen. In veel gevallen dienen deze onderzoeken als een evaluatie van en/of input voor (toekomstig) beleid.

Lees meer
Over onze onderzoeken

Praktische inzichten op het gebied van ondernemerschap en innovatie

Erasmus Centre for Entrepreneurship is het leidende ondernemerschapscentrum binnen Europa. Als onderdeel van Erasmus Universiteit Rotterdam, werken we samen met top academici en facilitators om projecten van topkwaliteit te leveren. Met een team van 35 onderzoekers, vier hoogleraren en 15 trainers voeren we (internationaal) wetenschappelijk onderzoek uit naar strategische vernieuwing, ondernemerschap, en de economische vitaliteit van regio’s. Daarnaast trainen we professionals in innoveren binnen de eigen organisatie en ontwikkelen we start- en groeiprogramma’s voor zowel ondernemers, onderwijs als het bedrijfsleven.

Een groot aandeel van het onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship focust zich op het aanleveren van inzichten met betrekking tot startende en groeiende bedrijven. Deze inzichten dienen als advies om de ontwikkeling van (lokale) bedrijvigheid te verbeteren. Zo voeren wij onderzoek uit naar lokale ecosystemen van regio’s en gemeenten en geven we jaarlijks inzicht in het klimaat van Nederlandse snelgroeiende bedrijven door middel van het ScaleUp Dashboard en de Top-250 Groeibedrijven. Onze landelijke onderzoeken geven inzichten op bedrijfsniveau: wat maakt dat bedrijven snel kunnen groeien en wat hebben zij daar voor nodig.

Wil je meer weten over ons onderzoek? Lees hier een selectie van onze publicaties.

Get in touch

Wil je meer weten?

Neem contact op met ons research team:

E: research@ece.nl
T: +31 10 740 2334

Leonardo Fuligni

Deputy Director