Insights

Media.Monks wint Gouden Groeier Award Top 250 Groeibedrijven

11 October 2022

Digitaal creatief productiebureau Media.Monks is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot de Gouden Groeier en is daarmee het snelstgroeiende bedrijf van Nederland in 2022. Het mediabedrijf werd gekroond op het Top 250 Groeibedrijven Event in het AFAS Theater in Leusden, een initiatief van Erasmus Centre for Entrepreneurship en nlgroeit. Victor Knaap (CEO Media.Monks) nam digitaal de prestigieuze award in ontvangst in een zaal vol collega groeiondernemers. Media.Monks groeide de laatste drie jaar gemiddeld met 80 procent en met meer dan 4.000 nieuwe banen (in FTE).    

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) sprak de groeiondernemers toe en onderstreepte het grote belang van groeibedrijven als koploper en banenmotor van de Nederlandse economie. Minister Adriaansens: “Nederland is echt een geweldig land voor ondernemerschap: We staan bovenaan op alle ranglijsten, maar onze leidende positie staat onder druk. De kunst is om in een buigende wereld deze positie te behouden. Het is daarbij heel belangrijk om te bouwen aan ecosystemen en het algemene vestigingsklimaat in Nederland.”  

Gouden Groeier Media.Monks beklimt wederom hoogste trede  

Ondanks de uitdagingen door de pandemie wist Media.Monks de razendsnelle groei te handhaven en heeft inmiddels meer dan 9.000 mensen wereldwijd in dienst. Het van oorsprong Hilversumse mediaproductiebedrijf heeft kantoren in Amsterdam, Londen, Stockholm, Dubai, New York, Los Angeles, Singapore en werkt samen met nationale en internationale merken aan digitale projecten. Het mediabedrijf weet betalingspionier Mollie en bijlesspecialist StudyWorks achter zich te houden.  Knaap was blij verrast met deze winst: “Afgelopen jaar was voor ons echt het lastigste jaar tot nu toe – het was echt intens voor ons. Wij hadden dit nog nooit meegemaakt. […] Maar anders dan de beurskoersen doen vermoeden, gaat het goed met onze groei en hebben we dit jaar weer veel mensen aangenomen.” 

Speciale onderscheidingen voor Mosa Meat, Typeqast en Fourthline
Naast de uitreiking van de Gouden Groeier werden er drie andere toonaangevende groeibedrijven bekroond met een award. De Nederlandse pionier op het gebied van kweekvlees, Mosa Meat, ontving de Impactvolle Groeier-award uit handen van Ilknur Dönmez (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat).  De vakjury – bestaande uit Pieter Waasdorp (EZK), Ed Brinksma (Erasmus Universiteit Rotterdam), Greet Prins (KvK) en Suzanne Ekel (Goldschmeding Foundation) – beoordeelde groeibedrijven op (sociaal-maatschappelijke) impact, innovativiteit en groei. Het Amsterdamse softwarebedrijf Typeqast won de Vrouwelijke Groeier voor bedrijven met sterk vrouwelijk leiderschap.De award voor Jonge Groeier ging naar het in 2017 opgerichte Fourthline, dat furore maakt met ‘digital identity technology’.    

Groeibedrijven herstellen zich na crisis 

Nederlandse groeibedrijven zijn op de weg terug na erg lastige jaren, blijkt uit het Top 250 Groeibedrijven Rapport. Al in 2019 zaten groeibedrijven in zwaar weer, negatief versterkt door de intrede van de pandemie, maar de meest innovatieve bedrijven wisten in 2021 de weg omhoog te vinden. Het zijn hoofdzakelijk zakelijke dienstverleners die floreren, al is de opmars van FinTech tot stilstand gekomen. Verreweg de meeste snelgroeiende bedrijven zijn gevestigd in Noord-Holland, met Amsterdam als absolute scaleup-hoofdstad van Nederland. Zuid-Holland neemt het stokje over van Noord-Brabant als runner-up, de laatste heeft terrein verloren. De provincie Utrecht zit dicht op de huid van de groeikampioenen, maar de rest van de Nederlandse provincies volgt op zeer grote achterstand.  

Prof. dr. Justin Jansen is senior fellow bij Erasmus Centre for Entrepreneurship en hoogleraar bij Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam. Jansen: “Het is van groot belang om de snelste groeiers van Nederland bij elkaar te brengen. Groeiondernemers vervullen een belangrijke voorbeeldfunctie op het gebied van leiderschap voor ons allemaal. Door het delen van hun ambities en ervaringen, kunnen ze veel van elkaar leren en hun impact nog verder vergroten.” 

Over Top 250 Groeibedrijven 

De Top 250 Groeibedrijven is een jaarlijks onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship naar de snelstgroeiende bedrijven van Nederland. Ze spelen een belangrijke rol in de Nederlandse economie als banenmotor en aanjagers van innovatie. Tijdens het jaarlijkse event gaan groeiondernemers in gesprek over groeikansen en duurzaam ondernemerschap. Dit jaar gebeurde dat onder leiding van hosts Kees de Jong (nlgroeit), prof. dr. Justin Jansen (Erasmus Centre for Entrepreneurship) en Monique Ansink (Jumbo Spanbanden). CEO’s Wouter Klinkhamer (Zivver) en Sonja Meijerink (Typeqast) legden de aanwezige ondernemers concrete groeivraagstukken voor. 

 Wil je meer weten over ons onderzoek naar groeibedrijven? Ons Research Team gaat graag in op jouw vraag via research@ece.nl

 

Share this: