Het Groeicollege Leiderschap

Ontwikkel jezelf als leider

De leiderschapskwaliteiten van ondernemers worden vaak op de proef gesteld. Zo krijg je te maken met hogere complexiteit, toenemende kosten en marges die onder druk staan. Je organisatie groeit en verandert, maar hoe leid je deze veranderingen en blijf je zelf als leider ook werken aan je eigen ontwikkeling? Het Groeicollege Leiderschap is speciaal ontwikkeld voor ondernemers die willen groeien als leider en effectief hun organisatie door groeiuitdagingen willen leiden.

Het programma

Tijdens deze unieke opleiding voor ondernemers met groeiambitie, ga je–naast hoorcolleges die je belangrijke inzichten op het gebied van leiderschap bieden – ook in werkcolleges zelf aan de slag met jouw leiderschapsuitdagingen. Samen met andere ondernemers en onder leiding van een ervaren teamcoach ga je aan de slag met het ontwikkelen van jouw leiderschapsstijl. De leercyclus bestaat uit een variëteit aan leeractiviteiten en bestaat uit vier modules, met per module een online hoorcollege, online werkcollege en opdrachten die jouw helpen om de volgende stap in jouw leiderschap te zetten. Het Groeicollege Leiderschap is een unieke samenwerking tussen wetenschap en praktijk, met cases van diverse voorbeeldondernemers als Ali Niknam (Bunq bank) en Atilay Uslu (Corendon) uitgelegd en onderbouwd door experts van Erasmus Centre for Entrepreneurship en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Leerdoelen

Het hoofdleerdoel is de kennis, vaardigheden, en attitude van ondernemers te verbeteren waar het gaat om hun eigen functioneren als leider én het functioneren van hun managementteam. De concrete subleerdoelen van het programma zijn als volgt:

Na het volgen van dit programma:
 • Ben je in staat om te analyseren en te reflecteren op waar jij staat als leider en wat jouw uitdagingen zijn;
 • Weet je hoe jij en jouw managementteam denken over de toekomst van je organisatie en wat jullie prioriteiten zijn;
 • Weet je wat de belangrijkste taken zijn van een leider in een bedrijf van jouw soort en grootte;
 • Ben je in staat een missie, visie en cultuur te creëren en deze binnen je bedrijf uit te dragen;
 • Ben je in staat een sterk team samen te stellen en je medewerkers te motiveren;
 • Ben je in staat relaties binnen je team te verbeteren, inclusief het coachen en feedback geven aan jouw medewerkers;
 • Heb je samen met jouw groep van medeondernemers gewerkt aan je belangrijkste leiderschapsuitdagingen.

Het groeicollege is tot stand gekomen in samenwerking met:

de-ondernemer-logo
nlgroeit logo
RSM

Meer weten?

Robin Driessen
education@ece.nl
+31 10 740 2334

Get in touch

Datum, locatie & prijs

2e intake
Q3 2023
Online programma
€ 2.850,- (excl. btw)

Meld je aan

Meer weten over ons onderzoek naar snelgroeiende bedrijven?

Wil je meer leren over (snel)groeiende bedrijven? Bekijk dan alvast ons onderzoek naar scaleups.

Scaleup research

Voor wie?

Kom erachter of dit programma interessant is voor jou

Het Groeicollege Leiderschap is ontwikkeld voor ondernemers die een verdiepingsslag willen maken op het gebied van leiderschap. Het programma is op maat gemaakt voor leiders van MKB bedrijven die op dit moment al een groei doormaken of dit op de korte termijn willen bereiken.

Leercyclus

Lees meer over de leercyclus van het programma

Het Groeicollege Leiderschap biedt een mix van inspirerende en praktische colleges door hoogleraren die bekend staan als dé expert op hun vakgebied en dagelijks ondernemers begeleiden in het bereiken van hun groeiambities. Het programma biedt direct toepasbare handvatten en inzichten om groei te realiseren. De leercyclus bestaat uit een variëteit aan leeractiviteiten en bestaat uit 4 modules, met per module een online hoorcollege, online werkcollege en opdrachten die leiden tot een concreet en volledig persoonlijk groeiplan voor jouw bedrijf.

De leercycli

Elk van de acht leercycli is hetzelfde: het bekijken van een hoorcollege, huiswerk: werken aan de opdracht en als je wilt indienen van vragen, en een werkcollege. Tijdens het werkcollege behandelt de docent een aantal van de vragen die zijn ingediend, en kom je samen in een klein team van ondernemers waar je de uitwerking van je opdracht presenteert en feedback van de andere ondernemers ontvangt.

 1. Hoorcollege: Het hoorcollege wordt op dag 1 van de cyclus online geplaatst en kan op ieder gewenst moment bekeken worden. Je moet het bekijken om aan de opdracht te kunnen gaan werken.
 2. Opdracht: Na het kijken van het hoorcollege werk je aan een opdracht die je twee dagen voor de start van het werkcollege deelt met je teamgenoten en je teamcoach. Dit kan via de Canvas-site op je eigen teampagina. Je kan dan ook vragen indienen aan de desbetreffende docent via de tab: ‘discussies’.
 3. Werkcollege: Het werkcollege start met de docent die de vragen beantwoordt. Vervolgens kom je in je peer-groep van ondernemers samen waarin een ieder zijn voortgang presenteert en feedback ontvangt van de verschillende ondernemers en van je teamcoach.

De peer-groepen bestaan uit zes ondernemers en een teamcoach. De groepen worden van te voren samengesteld met bedrijven die zich ongeveer in dezelfde fase bevinden. Er wordt geen onderscheid gemaakt naar industrie, echter het wordt wel bewaakt dat geen concurrerende bedrijven in hetzelfde groepje zitten. Onder begeleiding van een teamcoach beoordelen jullie elkaars plannen en voorzien elkaar van feedback. De teamcoaches bestaan uit ervaren mentoren uit het nlgroeit mentornetwerk.

Inhoud

Lees meer over de inhoud van de modules

Het programma bestaat uit vier modules, iedere module doorloopt de leercyclus zoals hierboven beschreven. De modules zijn als volgt:

1 – Introductie Leiderschap

Tijdens deze eerste (live)dag bespreken we de basisinzichten over leiderschap met verschillende experts uit het werkveld en van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Welke theorieën en inzichten over leiden moet je kennen? In welke fase is welk type leiderschap gewenst en wat voor leider ben je zelf eigenlijk? Ook maak je kennis met jouw coach en team waarmee je gezamenlijk Het Groeicollege Leiderschap gaat doorlopen.

Door Kees de Jong (nlgroeit), prof. dr. Daan Stam (Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit), Bas Janssens (Great Communicators), dr. Sofya Isaakyan (Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit) en dr. Ferdinand Jaspers (Erasmus Centre for Entrepreneurship)

2 – Missie, Visie & Cultuur: Authentiek Leiderschap

Een van de belangrijkste taken van een leider is het ontwikkelen en behouden van een sterke cultuur, gebaseerd op fundamenten als missie, visie en kernwaarden. Effectieve en inspirerende communicatie van de leider is daarin een belangrijk element. In dit college behandelen we wat cultuur is, wat het doet en hoe je beter, slimmer en effectiever kunt communiceren als leider.

Door Bas Blekkingh (Authentiek Leiderschap BV)

3 – Het leiden van jouw team

Het bouwen van een sterk team is een voorwaarde voor verdere bedrijfsgroei. Hoe doe je dat eigenlijk? Waar moet je op letten en welke rol pak je zelf in je team?

Door Dr. Sofya Isaakyan (Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit)

4 – Strategie, Innovatie & Implementatie

Groeibedrijven hebben een extra complexiteit: door het groeitempo veranderen deze bedrijven ook intern sneller. Dat leidt vaak tot meer mensen, meer beslissingen, meer chaos. Hoe leid je deze veranderingen? Hoe blijf je continu innovatief en krijg je ‘things done’?

Door Dr. Ferdinand Jaspers (Erasmus Centre for Entrepreneurship)

Afsluitende livedag

Tijdens de afsluitende livedag worden alle inzichten op een rij gezet en interactief met de deelnemers en verschillende inspirerende gastsprekers de grootste leiderschapsuitdagingen besproken. Tot slot ontvangen deelnemers uiteraard hun welverdiende certificaten ter afsluiting van het programma.

Door Kees de Jong (nlgroeit) en verschillende gastsprekers

Trainers

Zie welke trainers dit programma faciliteren

Het inhoudelijke programma wordt gefaciliteerd door onderstaande docenten en aangevuld door diverse ondernemers. Tijdens de werkcolleges faciliteren teamcoaches de uitwisseling van feedback op onderdelen van je groeiplan.

Dr. Ferdinand Jaspers

Programme Director

Prof. Dr. Daan Stam

Endowed Professor Innovation Management

Dr. Sofya Isaakyan

Assistant Professor of Organisational Behaviour

Data en kosten

Lees meer over de eerstvolgende editie van het programma

Data

Hieronder vind je meer informatie over belangrijke data voor het programma, waaronder de deadline om je aan te melden.

 • Najaar 2023
  • Deadline om je aan te melden: TBD
  • Programma data: TBD

Meld je hier aan voor de wachtlijst.

Kosten

De kosten van deelname voor Het Groeicollege Leiderschap is als volgt: € 2.850,- (excl. BTW) voor een deelnemer

Locatie

Het programma vindt online plaats via de online leeromgeving Canvas.

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Doe mee aan Het Groeicollege!