Het Groeicollege

Bouwen aan een gezond groeibedrijf

Voor veel ondernemers is het belangrijker dan ooit om in te spelen op de kansen die voor ze liggen. Om nieuwe producten of diensten op de markt te brengen, productieprocessen te vernieuwen of een slimmer verdienmodel te ontwikkelen. Nieuwe groeipaden ontdekken en bewandelen is een must. Kortom: je moet bouwen aan een gezond groeibedrijf. Niet alleen gefocust op groter worden, maar met name ook sterker, slimmer, sneller en duurzamer. Om de volgende stap te zetten met je bedrijf richting een succesvolle toekomst. Het Groeicollege is ontwikkeld voor ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap met hun bedrijf.

Het programma

Het Groeicollege biedt een mix van inspirerende en praktische colleges door hoogleraren die bekend staan als dé expert op hun vakgebied en dagelijks ondernemers begeleiden in het bereiken van hun groeiambities. Het programma biedt direct toepasbare handvatten en inzichten om groei te realiseren. De leercyclus bestaat uit een variëteit aan leeractiviteiten en bestaat uit acht modules, met per module een online hoorcollege, online werkcollege en opdrachten die leiden tot een concreet en volledig persoonlijk groeiplan voor jouw bedrijf.

Leerdoelen

Tijdens het programma verbeter je jouw kennis, vaardigheden, en attitude om je bedrijf gezond te laten groeien. Dit resulteert in een concreet plan van aanpak om het bedrijf naar de volgende gezonde groeifase te brengen.

Na het volgen van dit programma:
 • Ben je in staat om waardevolle groeikansen voor je bedrijf te identificeren en weet je dit te vertalen in de groeiformule van je bedrijf;
 • Weet je wat je nodig hebt om de groei te faciliteren en krijg je inzicht in de mogelijkheden om dit te financieren;
 • Weet je hoe je klanten op een effectieve wijze kunt betrekken bij de groei van je bedrijf;
 • Ben je in staat om de organisatie klaar te maken voor groei door het creëren van een groeiklimaat en de implicaties voor het leiderschapsteam inzichtelijk te maken;
 • Leer je dat leidinggevenden een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van talent en weet je het rendement op talent te vergroten;
 • Ben je klaar om de organisatie naar een nieuwe groeifase te brengen door nieuwe groeipaden op te schalen en het groeilandschap opnieuw te gaan verkennen.

Het groeicollege is tot stand gekomen in samenwerking met:

de-ondernemer-logo
nlgroeit logo
RSM

Meer weten?

Annique de Greef
education@ece.nl
+31 10 740 2334

Get in touch

Datum, locatie & prijs

Start oktober 2023
Online programma
€ 2.650 (excl. btw)

Meld je aan

Meer weten over ons onderzoek naar snelgroeiende bedrijven?

Wil je meer leren over (snel)groeiende bedrijven? Bekijk dan alvast ons onderzoek naar scaleups.

Scaleup research

Voor wie?

Kom erachter of dit programma interessant is voor jou

Het groeicollege is ontwikkeld voor ondernemers met groeiambitie, die continu aan hun persoonlijke- en bedrijfsgroei willen werken. Het programma is op maat gemaakt voor MKB bedrijven die op dit moment al een groei doormaken of dit op de korte termijn willen bereiken. In de praktijk betekent dit dat deelnemers minstens 10 medewerkers in dienst hebben en/of een omzet van 10 miljoen hebben.

Leercyclus

Lees meer over de leercyclus van het programma

Het Groeicollege biedt een mix van inspirerende en praktische colleges door hoogleraren die bekend staan als dé expert op hun vakgebied en dagelijks ondernemers begeleiden in het bereiken van hun groeiambities. Het programma biedt direct toepasbare handvatten en inzichten om groei te realiseren. De leercyclus bestaat uit een variëteit aan leeractiviteiten en bestaat uit acht modules, met per module een online hoorcollege, online werkcollege en opdrachten die leiden tot een concreet en volledig persoonlijk groeiplan voor jouw bedrijf.

De leercycli

Elk van de acht leercycli is hetzelfde: het bekijken van een hoorcollege, huiswerk: werken aan de opdracht en als je wilt indienen van vragen, en een werkcollege. Tijdens het werkcollege behandelt de docent een aantal van de vragen die zijn ingediend, en kom je samen in een klein team van ondernemers waar je de uitwerking van je opdracht presenteert en feedback van de andere ondernemers ontvangt.

 1. Hoorcollege: Het hoorcollege wordt op dag 1 van de cyclus online geplaatst en kan op ieder gewenst moment bekeken worden. Je moet het bekijken om aan de opdracht te kunnen gaan werken.
 2. Opdracht: Na het kijken van het hoorcollege werk je aan een opdracht die je twee dagen voor de start van het werkcollege deelt met je teamgenoten en je teamcoach. Dit kan via de Canvas-site op je eigen teampagina. Je kan dan ook vragen indienen aan de desbetreffende docent via de tab: ‘discussies’.
 3. Werkcollege: Het werkcollege start met de docent die de vragen beantwoordt. Vervolgens kom je in je peer-groep van ondernemers samen waarin een ieder zijn voortgang presenteert en feedback ontvangt van de verschillende ondernemers en van je teamcoach.

De peer-groepen bestaan uit zes ondernemers en een teamcoach. De groepen worden van te voren samengesteld met bedrijven die zich ongeveer in dezelfde fase bevinden. Er wordt geen onderscheid gemaakt naar industrie, echter het wordt wel bewaakt dat geen concurrerende bedrijven in hetzelfde groepje zitten. Onder begeleiding van een teamcoach beoordelen jullie elkaars plannen en voorzien elkaar van feedback. De teamcoaches bestaan uit ervaren mentoren uit het nlgroeit mentornetwerk.

Inhoud

Lees meer over de inhoud van de modules

Het programma bestaat uit zeven modules, iedere module doorloopt de leercyclus zoals hierboven beschreven. De modules zijn als volgt:

1 – Aan de slag! 

Hoorcollege online op 5 oktober; fysiek werkcollege op 11 oktober

Hoe werkt Het Groeicollege? Wat kan ik verwachten van de colleges en wat wordt er van mij verwacht? Hoe zitten die opdrachten in elkaar, wie zit er in mijn team en wie is de teamcoach? Je ontdekt het allemaal tijdens het eerst college waar je klaar zal worden gemaakt voor de start van Het Groeicollege.

Door prof. dr. Justin Jansen – Hoogleraar Ondernemerschap, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam en Kees de Jong, ondernemer, groeiexpert en founder van nlgroeit.

2 – Kansen zien en benutten 

Hoorcollege online op 12 oktober; online werkcollege op 1 november

In het tweede college kijken we hoe gezond jouw bedrijf is. Welke invloed heeft de steeds veranderende wereld op jouw klanten? Welke bestaande kerncompetenties binnen jouw bedrijf kun je hiervoor inzetten? Zo verken je jouw groeilandschap en leer je mogelijke groeikansen herkennen.

Door Prof. dr. Justin Jansen – Hoogleraar Ondernemerschap, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit

3 – Ontdek de groeiformule

Hoorcollege online op 2 november; online werkcollege op 15 november

Op welke kansen ga je inzetten en op welke juist niet? Hoe bepaal je dat? Kernvragen in dit college ‘Ontdek je groeiformule’ zijn: Hoe zorg je voor vliegwieleffecten? Wat ga je van klanten leren? Welke expertise heb je nodig om een nieuw groeipad te ontwikkelen? Wat is het groeipotentieel?

Door Prof. dr. Tom Mom– Hoogleraar Strategische Groei, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit

4 – Verdienmodellen

Hoorcollege online op 16 november; online werkcollege op 29 november

Dat digitalisering ons leven ingrijpend en blijvend heeft veranderd, is duidelijk. Maar hoe beïnvloedt digitalisering het gedrag van klanten en wat is de impact ervan op verdienmodellen? Hoe speel je hier als ondernemer slim op in? Deze vragen staan centraal in het college ‘Digitalisering en nieuwe verdienmodellen’.

Door dr. Robert Rooderkerk – Universitair Hoofddocent Operationele Processen, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam

Bonuscollege – Investeren

Bonus hoorcollege online op 20 november

Dit hoorcollege is een bonuscollege en daarom niet verplicht om te volgen. Er is geen opdracht aan verbonden en geen werkcollege. Wil je meer weten over jouw financiële vermogen en hoe je werkkapitaal beter kunt managen en inzetten? Kijk dan dit bonuscollege.

Door dr. Arjen Mulder – Universitair docent Financieel Management, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam

5 – Leiderschap & teamprestatie

Hoorcollege online op 30 november; online werkcollege op 3 december

Een groeiende organisatie is altijd in beweging. Dat legt extra druk op de leider. Maar groeien doe je ook samen! Hoe geef je concreet vorm aan het groeivermogen van je organisatie? In dit college ‘Groei leiderschap’ leer je over winnende leiderschapsteams, over focus op de groeifundamenten van de organisatie, en over het creëren van een optimaal groeiklimaat.

Door dr. Ferdinand Jaspers – Programmadirecteur, Erasmus Centre for Entrepreneurship

6 – People management

Hoorcollege online op 14 december; online werkcollege op 10 januari

Zeker in deze tijd worstelen veel ondernemers met het vinden, aannemen, behouden en motiveren van mensen. In dit college wordt de basis van een sterk ‘people’ management uiteengezet, maar vooral hoe je als ondernemer beter managed door te coachen, hoe je met diversiteit je output kunt verhogen en hoe je je managementteam – en de rest van je bedrijf- effectiever kunt maken en het werkplezier kunt verhogen.

Door dr. Sofya Isaakyan – Assistant Professor Organisational Behaviour, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam & drs. Astrid Groenewegen – founder SUE Behavioral Design

7 – Meer en slimmer verkopen

Hoorcollege online op 11 januari; online werkcollege op 24 januari

Uiteindelijk gaat groeien ook om meer verkopen. Veel ondernemers worstelen met de overgang van ‘veel zelf doen’ naar een effectief en schaalbaar marketing en sales apparaat, dat systematisch voor continue groei zorgt.

In dit college leg je het fundament voor het optimale salesproces voor jouw bedrijf. Wat is het profiel van de Perfecte Klant voor jouw bedrijf, en voor welke klanten moet je juist beducht zijn? Je gaat aan de slag met je value proposition en je ontwikkelt ijzersterke voordelen. Doel is dat klanten willen kopen, in plaats van dat je verkoopt. En tot slot maak je een start met het maken van een Sales Playbook, waarmee je een begin maakt met het vastleggen van de strategische en operationele Best Practices op het gebied van sales en marketing.

Door Andre Hagelen, ondernemer en salesexpert

Afsluitende fysieke collegedag

Deadline groeiplan 31 januari; fysieke collegedag op 7 februari

Het Groeicollege sluit af met een spetterende collegedag vol inspiratie en verdieping. Hier ontmoet je de ondernemers achter de bekendste Nederlandse groeibedrijven persoonlijk, deel je ervaringen met collega-groeiondernemers en de belangrijkste learnings uit de beste groeiplannen. De toekomst van ondernemend Nederland komt hier bij elkaar, een netwerk waarvan jij gegarandeerd onderdeel wilt uitmaken.

Trainers

Zie welke trainers dit programma faciliteren

Het inhoudelijke programma wordt gefaciliteerd door onderstaande docenten en aangevuld door diverse ondernemers. Tijdens de werkcolleges faciliteren teamcoaches de uitwisseling van feedback op onderdelen van je groeiplan.

Prof. Dr. Justin Jansen

Professor Corporate Entrepreneurship

Prof. Dr. Tom Mom

Professor Strategic Growth & Implementation

Dr. Arjen Mulder

Senior Lecturer in Financial Management

Dr. Ferdinand Jaspers

Programme Director

Dr. Robert Rooderkerk

Universitair Hoofddocent Operationele Processen

Data en kosten

Lees meer over de eerstvolgende editie van het programma

Data

Hieronder vind je meer informatie over belangrijke data voor het programma, waaronder de deadline om je aan te melden.

 • Najaar 2023
  • Deadline om je aan te melden: 5 september 2023
  • Programma data: vanaf 5 oktober 2023 (zie datum per module onder “inhoud”)

Kosten

De kosten van deelname voor Het Groeicollege is als volgt: € 2.650 (excl. BTW) voor één deelnemer.

Locatie

Het programma vindt online plaats via de online leeromgeving Canvas. Het eerste werkcollege en de afsluitende collegedag vinden plaats bij Het Paviljoen op de campus van Erasmus Universiteit Rotterdam.

FAQ

Lees de meestgestelde vragen

Hoeveel tijd kost de opleiding?

Eén module duurt twee weken. Aansluitend start een nieuwe module. In totaal duurt Het Groeicollege vier maanden. De tijdsinvestering per module is gemiddeld 4.5 uur verspreid over een periode van twee weken waarin je het hoorcollege bekijkt, de opdracht maakt en het online werkcollege bijwoont.

Hoeveel tijd moet ik besteden aan de opdrachten?

Aan het maken van de opdracht besteedt een deelnemer gemiddeld 2 uur. Je hebt een periode van 2 weken waarin je de opdracht maakt; na het kijken van het hoorcollege en vóór het bijwonen van het werkcollege. De exacte tijdsbesteding voor het maken van de opdrachten is afhankelijk van het onderwerp. De opdracht van Groeicollege 3: ‘Ontdek je groeiformule’ is een cruciale stap in de ontwikkeling van jouw groeiplan. Deze opdracht zal daarom iets meer tijd kosten.

Kunnen ondernemers zonder personeel ook deelnemen?

Het Groeicollege is ontwikkeld voor ondernemers die minstens 10 medewerkers in dienst hebben en/of een omzet van 10 miljoen hebben. We raden dit programma daarom niet aan voor ondernemers zonder personeel.

Met wie zit ik in een werkgroep?

De werkgroepen bestaan uit circa 6 collega-ondernemers en 1 teamcoach. De werkgroepen worden zeer nauwkeurig samengesteld door een matchmaker van nlgroeit. Na jouw aanmelding ontvang je vanuit nlgroeit een groeitest. Hiermee kun je de huidige groeifase van jouw bedrijf testen. Dat geeft richting voor keuzes die je in de toekomst wilt maken. Op basis van deze gegevens maakt een matchmaker van nlgroeit de indeling van de werkgroepen en de teamcoach waardoor er zoveel mogelijk overeenkomsten en gelijkgestemden binnen de groep zullen zijn.

Moet ik de deelnamekosten meteen betalen?

Na jouw aanmelding ontvang je een factuur voor de deelnamekosten. En vergeet niet dat deze investering zich niet alleen terugbetaald in het lange termijn succes van je bedrijf, maar ook nog eens aftrekbaar is als bedrijfskosten!

Wat krijg ik na deelname?

De zeven groeicolleges samen leiden tot een concreet en volledig persoonlijk groeiplan voor jouw bedrijf. Op basis van dit groeiplan en je deelname aan de hoor- en werkcolleges ontvang je aan het einde van het programma een certificaat ter bewijs van afronding van het programma. We sluiten af met een collegedag waar deelnemers en docenten elkaar ontmoeten tijdens een dag vol inspiratie.

Moet ik fysiek bij de colleges aanwezig zijn?

Nee, de theoretische hoorcolleges en interactieve werkcolleges met jouw groep collega-ondernemers zijn online. De colleges kun je dus vanaf jouw gewenste plek volgen. Uitzondering zijn het eerste werkcollege en de afsluitende collegedag, die fysiek op locatie bij de Erasmus Universiteit Rotterdam plaatsvinden. Er zullen ook initiatieven zijn om als werkgroep eens bij elkaar te komen, fysiek af te spreken, maar dit zal altijd in overleg zijn en bij voldoende animo.

Wat als ik een werkcollege niet bij kan wonen?

Probeer altijd per Groeicollege thema enkele uren vrij te maken. Het kan natuurlijk zo zijn dat je er toch één moet missen door een volle agenda. Om na het afronden van Het Groeicollege een certificaat van deelname te ontvangen is de voorwaarde gesteld dat deelnemers alle zeven modules van de cursus doorlopen, waarvan je er één mag missen.

Ervaringen van de deelnemers

Ashley Korstanje-Jacobs, Eigenaar Mink Beauty Concepts

De vraag was hoe we sneller en beter konden groeien

“De colleges hebben daarin enorm geholpen. Door samen te werken met andere krijg je verschillende perspectieven en inzichten. Natuurlijk – Picnic, Takeaway en Coolblue zijn qua omvang niet te vergelijken maar ik keek naar de overeenkomsten. Zij zijn ook klein begonnen, en een mooi voorbeeld voor ons.”

Ruud Lansman, eigenaar van RL Sales

Je hoeft als ondernemer niet alles zelf uit te vinden

,,Je begint al gelijk met het uitwerken van een groeiplan. Coolblue heeft mij enorm geïnspireerd bij het opbouwen van onze nieuwe service. Het is een echte dienst die iets toevoegt aan wat we al hebben. Net als wat Coolblue deed, doen wij nu ook: het samen met klanten een pilotfase uittesten.”

Christien de Graaf, Directeur Operations DEGRA

,,Na het volgen van Het Groeicollege heb ik onmiddellijk de geleerde lessen in de praktijk gebracht om de nieuwe richting aan te geven. Voor onze nieuwe website heb ik onze medewerkers de vrije hand gegeven. Ik moest leren loslaten dat zelf te willen doen. Loslaten is ook leiderschap.

Berend Bouwmeester, mede-oprichter van Bottomlines

Ik zocht een manier om vooruit te komen

,,Ik was geen leider en dat stond de groei van mijn bedrijf in de weg. Wat je nodig hebt is een goede strategie en duidelijke prioriteiten. Daar ontbrak het mij aan. Ik zocht een format om dingen voor elkaar te krijgen, een mentor. Het Groeicollege gaf me handvatten om verder te komen, het steuntje in de rug.”

Rob Veugen, Mede-eigenaar Frans Veugen Bedrijfshygiëne

Groei in het buitenland vergt een andere aanpak, dat leer ik nu in Het Groeicollege

,,Al 30 jaar hebben we een gezond groeiend bedrijf. De laatste tijd gaat die groei steeds sneller. Heel mooi natuurlijk, maar daar komen ook weer andere problemen bij kijken. Daarvoor is het noodzakelijk dat we ons anders gaan organiseren, dat leer ik nu in Het Groeicollege.”

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Doe mee aan Het Groeicollege!