Het Groeicollege

Bouwen aan een gezond groeibedrijf

Voor veel ondernemers is het belangrijker dan ooit om in te spelen op de kansen die voor ze liggen. Om nieuwe producten of diensten op de markt te brengen, productieprocessen te vernieuwen of een slimmer verdienmodel te ontwikkelen. Nieuwe groeipaden ontdekken en bewandelen is een must. Kortom: je moet bouwen aan een gezond groeibedrijf. Niet alleen gefocust op groter worden, maar met name ook sterker, slimmer, sneller en duurzamer. Om de volgende stap te zetten met je bedrijf richting een succesvolle toekomst. Het Groeicollege is ontwikkeld voor ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap met hun bedrijf.

Het programma

Het Groeicollege biedt een mix van inspirerende en praktische colleges door hoogleraren die bekend staan als dé expert op hun vakgebied en dagelijks ondernemers begeleiden in het bereiken van hun groeiambities. Het programma biedt direct toepasbare handvatten en inzichten om groei te realiseren. De leercyclus bestaat uit een variëteit aan leeractiviteiten en bestaat uit acht modules, met per module een online hoorcollege, online werkcollege en opdrachten die leiden tot een concreet en volledig persoonlijk groeiplan voor jouw bedrijf.

Leerdoelen

Het hoofdleerdoel is de kennis, vaardigheden, en attitude van ondernemers te verbeteren om hun bedrijf gezond te laten groeien. Dit resulteert aan het einde van de cursus in een concreet plan van aanpak om het bedrijf naar de volgende gezonde groeifase te brengen.

De leerdoelen van het groeicollege op hoofdlijnen voor het programma zijn als volgt:

Na het volgen van dit programma:
 • Ben je in staat om waardevolle groeikansen voor je bedrijf te identificeren en weet je dit te vertalen in de groeiformule van je bedrijf;
 • Weet je wat je nodig hebt om de groei te faciliteren en krijg je inzicht in de mogelijkheden om dit te financieren;
 • Weet je hoe je klanten op een effectieve wijze kunt betrekken bij de groei van je bedrijf;
 • Ben je in staat om de organisatie klaar te maken voor groei door het creëren van een groeiklimaat en de implicaties voor het leiderschapsteam inzichtelijk te maken;
 • Leer je dat leidinggevenden een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van talent en weet je het rendement op talent te vergroten;
 • Ben je klaar om de organisatie naar een nieuwe groeifase te brengen door nieuwe groeipaden op te schalen en het groeilandschap opnieuw te gaan verkennen.

Het groeicollege is tot stand gekomen in samenwerking met:

de-ondernemer-logo
nlgroeit logo
RSM

Meer weten?

Marleen Bax
education@ece.nl
+31 10 740 2334

Get in touch

Datum, locatie & prijs

1e intake
19 april – november 2021 (vol)
2e intake
14 oktober 2021 (open)
Online programma
€ 1.895,- (excl. btw)

Meld je aan

Meer weten over ons onderzoek naar snelgroeiende bedrijven?

Wil je meer leren over (snel)groeiende bedrijven? Bekijk dan alvast ons onderzoek naar scaleups.

Scaleup research

Voor wie?

Kom erachter of dit programma interessant is voor jou

Het groeicollege is ontwikkeld voor ondernemers met groeiambitie, die continu aan hun persoonlijke- en bedrijfsgroei willen werken. Het programma is op maat gemaakt voor MKB bedrijven die op dit moment al een groei doormaken of dit op de korte termijn willen bereiken.

Leercyclus

Lees meer over de leercyclus van het programma

Het Groeicollege biedt een mix van inspirerende en praktische colleges door hoogleraren die bekend staan als dé expert op hun vakgebied en dagelijks ondernemers begeleiden in het bereiken van hun groeiambities. Het programma biedt direct toepasbare handvatten en inzichten om groei te realiseren. De leercyclus bestaat uit een variëteit aan leeractiviteiten en bestaat uit acht modules, met per module een online hoorcollege, online werkcollege en opdrachten die leiden tot een concreet en volledig persoonlijk groeiplan voor jouw bedrijf.

De leercycli

Elk van de acht leercycli is hetzelfde: het bekijken van een hoorcollege, huiswerk: werken aan de opdracht en als je wilt indienen van vragen, en een werkcollege. Tijdens het werkcollege behandelt de docent een aantal van de vragen die zijn ingediend, en kom je samen in een klein team van ondernemers waar je de uitwerking van je opdracht presenteert en feedback van de andere ondernemers ontvangt.

 1. Hoorcollege: Het hoorcollege wordt op dag 1 van de cyclus online geplaatst en kan op ieder gewenst moment bekeken worden. Je moet het bekijken om aan de opdracht te kunnen gaan werken.
 2. Opdracht: Na het kijken van het hoorcollege werk je aan een opdracht die je twee dagen voor de start van het werkcollege deelt met je teamgenoten en je teamcoach. Dit kan via de Canvas-site op je eigen teampagina. Je kan dan ook vragen indienen aan de desbetreffende docent via de tab: ‘discussies’.
 3. Werkcollege: Het werkcollege start met de docent die de vragen beantwoordt. Vervolgens kom je in je peer-groep van ondernemers samen waarin een ieder zijn voortgang presenteert en feedback ontvangt van de verschillende ondernemers en van je teamcoach.

De peer-groepen bestaan uit zes ondernemers en een teamcoach. De groepen worden van te voren samengesteld met bedrijven die zich ongeveer in dezelfde fase bevinden. Er wordt geen onderscheid gemaakt naar industrie, echter het wordt wel bewaakt dat geen concurrerende bedrijven in hetzelfde groepje zitten. Onder begeleiding van een teamcoach beoordelen jullie elkaars plannen en voorzien elkaar van feedback. De teamcoaches bestaan uit ervaren mentoren uit het nlgroeit mentornetwerk.

Inhoud

Lees meer over de inhoud van de modules

Het programma bestaat uit acht modules, iedere module doorloopt de leercyclus zoals hierboven beschreven. De modules zijn als volgt:

1 – Aan de slag! 

Hoe werkt Het Groeicollege? Wat kan ik verwachten van de colleges en wat wordt er van mij verwacht? Hoe zitten die opdrachten in elkaar, wie zit er in mijn team en wie is de teamcoach? Je ontdekt het allemaal tijdens het eerst college waar je klaar zal worden gemaakt voor de start van Het Groeicollege.

Door prof. dr. Justin Jansen – Hoogleraar Ondernemerschap, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam en Kees de Jong, ondernemer, groeiexpert en founder van nlgroeit.

2 – Kansen zien en benutten 

In het tweede college kijken we hoe gezond jouw bedrijf is. Welke invloed heeft de steeds veranderende wereld op jouw klanten? Welke bestaande kerncompetenties binnen jouw bedrijf kun je hiervoor inzetten? Zo verken je jouw groeilandschap en leer je mogelijke groeikansen herkennen.

Door Prof. dr. Justin Jansen – Hoogleraar Ondernemerschap, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit

3 – Ontdek de groeiformule

Op welke kansen ga je inzetten en op welke juist niet? Hoe bepaal je dat? Kernvragen in dit college ‘Ontdek je groeiformule’ zijn: Hoe zorg je voor vliegwieleffecten? Wat ga je van klanten leren? Welke expertise heb je nodig om een nieuw groeipad te ontwikkelen? Wat is het groeipotentieel?

Door Prof. dr. Tom Mom– Hoogleraar Strategische Groei, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit

4 – Verdienmodellen

Dat digitalisering ons leven ingrijpend en blijvend heeft veranderd, is duidelijk. Maar hoe beïnvloedt digitalisering het gedrag van klanten en wat is de impact ervan op verdienmodellen? Hoe speel je hier als ondernemer slim op in? Deze vragen staan centraal in het college ‘Digitalisering en nieuwe verdienmodellen’.

Door dr. Robert Rooderkerk – Universitair Hoofddocent Operationele Processen, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam

5 – Investeren

Tijdens het college ‘Investeren’ zoomen we in op de financiële fundamentals achter jouw bedrijf en de mogelijkheden om groeifinanciering aan te trekken. Wat betekent het groeiplan voor je bedrijfskapitaal? Welke investeringen heb je nodig om de groei te faciliteren en hoe financier je dit?

Door dr. Arjen Mulder – Universitair docent Financieel Management, Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit Rotterdam

6 – Leiderschap & teamprestatie

Een groeiende organisatie is altijd in beweging. Dat legt extra druk op de leider. Maar groeien doe je ook samen! Hoe geef je concreet vorm aan het groeivermogen van je organisatie? In dit college ‘Groei leiderschap’ leer je over winnende leiderschapsteams, over focus op de groeifundamenten van de organisatie, en over het creëren van een optimaal groeiklimaat.

Door dr. Ferdinand Jaspers – Programmadirecteur, Erasmus Centre for Entrepreneurship

7 – Fuel the engine and light the fire!

Een organisatie groeit door menselijke energie. In dit college ‘Talentontwikkeling’ krijg je zicht op medewerkers als energiebronnen. Je leert dat leidinggevenden een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van talent én het rendement op talent. Kortom: verbinding door energie. Want niet alleen de medewerkers, maar vooral hun onderlinge relaties kunnen een organisatie laten vlammen. En hoe!

Door prof. dr. Lidewey van der Sluis – Hoogleraar Talent Management, Nyenrode Business Universiteit

8 – Meer en slimmer verkopen

Uiteindelijk gaat groeien ook om meer verkopen. Veel ondernemers worstelen met de overgang van ‘veel zelf doen’ naar een effectief en schaalbaar marketing en sales apparaat, dat systematisch voor continue groei zorgt.

In dit college leg je het fundament voor het optimale salesproces voor jouw bedrijf. Wat is het profiel van de Perfecte Klant voor jouw bedrijf, en voor welke klanten moet je juist beducht zijn? Je gaat aan de slag met je value proposition en je ontwikkelt ijzersterke voordelen. Doel is dat klanten willen kopen, in plaats van dat je verkoopt. En tot slot maak je een start met het maken van een Sales Playbook, waarmee je een begin maakt met het vastleggen van de strategische en operationele Best Practices op het gebied van sales en marketing.

Door Andre Hagelen, ondernemer en salesexpert

Afsluitende live collegedag

Het Groeicollege sluit af met een spetterende live collegedag vol inspiratie en verdieping. Hier ontmoet je de ondernemers achter de bekendste Nederlandse groeibedrijven persoonlijk, deel je ervaringen met collega-groeiondernemers en de belangrijkste learnings uit de beste groeiplannen. De toekomst van ondernemend Nederland komt hier bij elkaar, een netwerk waarvan jij gegarandeerd onderdeel wilt uitmaken.

Trainers

Zie welke trainers dit programma faciliteren

Het inhoudelijke programma wordt gefaciliteerd door onderstaande docenten en aangevuld door diverse ondernemers. Tijdens de werkcolleges faciliteren teamcoaches de uitwisseling van feedback op onderdelen van je groeiplan.

Prof.dr. Justin Jansen

Academic Director

Prof.dr. Tom Mom

Senior Research Fellow

Dr. Ferdinand Jaspers

Business Model Innovation

Dr. Arjen Mulder

Senior Lecturer in Financial Management

Prof. dr. Yvonne van Everdingen

Hoogleraar Marketing en Innovatie

Dr. Robert Rooderkerk

Universitair Hoofddocent Operationele Processen

Prof. dr. Lidewey van der Sluis

Hoogleraar Strategisch Talent Management

Data en kosten

Lees meer over de eerstvolgende editie van het programma

Data

Hieronder vind je meer informatie over belangrijke data voor het programma, waaronder de deadline om je aan te melden.

 • Voorjaar 2021 (vol)
  • Deadline om je aan te melden: 19 april 2021
  • Programma data: 19 april t/m november 2021.
 • Najaar 2021
  • Deadline om je aan te melden: 14 oktober 2021
  • Programma data: 14 oktober 2021 t/m eind maart 2022

Meld je hier direct aan voor het programma.

Kosten

De kosten van deelname voor Het Groeicollege is als volgt: € 1.895 (excl. BTW) voor een deelnemer

Locatie

Het programma vindt online plaats via de online leeromgeving Canvas.

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Doe mee aan Het Groeicollege!