Insights

Media.Monks snelste groeier van Nederland

7 October 2021

Digitaal productiebureau Media.Monks heeft de vijfde Gouden Groeier Award 2021 gewonnen en is dus het snelst groeiende bedrijf van Nederland. De award, een initiatief van Erasmus Centre for Entrepreneurship en nlgroeit, is uitgereikt door Jitse Groen van Takeaway.com aan Victor Knaap, CEO van Media.Monks. De winnaar is in de periode van eind 2017 tot en met eind 2020 met 2300 banen (in FTE) gegroeid en mag zich daarmee het snelst groeiende bedrijf van Nederland noemen. De 250 bedrijven zijn samen met meer dan 30.000 FTE gegroeid.

Naast de uitreiking van de Gouden Groeier Award 2021 zijn nog drie ondernemers in het zonnetje gezet. My Jewellery is het snelst groeiende Nederlandse bedrijf met een vrouw aan het roer. CEO Sharon Hilgers heeft hiervoor vandaag een award ontvangen. Sam Rohn, CEO van Red je Pakketje (gestart in 2016) is uitgeroepen tot ‘Jonge Groeier 2021’.

Meest impactvol

Voor de categorie ‘Impactvolle Groeier 2021’ is een jury bijeengekomen. Greet Prins (voorzitter Raad van Bestuur van KVK), Pieter Waasdorp (directeur Ondernemerschap van het Ministerie van EZK) en Ed Brinksma (voorzitter van het College van Bestuur van Erasmus Universiteit) hebben Protix uitgeroepen tot meest impactvolle groeier. Protix heeft zich de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld tot één van de drijvende krachten achter de eiwittransitie en verduurzaming van de diervoeding. Door op een hoogwaardige manier insecten te kweken voor de winning van duurzame eiwitten en vetten uit larven kan de meest impactvolle groeier van 2021 verspilling tegengaan, de biodiversiteit beschermen en nieuwe stappen zetten richting een circulair voedingssysteem.

Meeste snelle groeiers in Noord-Holland

Picnic en Coolblue veroverden respectievelijk de tweede en derde plaats. Van de 250 bedrijven uit de lijst zijn er 90 in Noord-Holland gevestigd en 51 in Noord-Brabant. Zuid-Holland staat op de derde plaats met 42 bedrijven. Er staan 144 nieuwe bedrijven in de vijfde editie van de Top 250 groeibedrijven.

Sterke ondernemers

Kees de Jong, oprichter van nlgroeit over deze lijst: “Het zijn juist sterke ondernemers die de wereld veranderen. Uiteindelijk blijken alle sterke ondernemers ook inspirerende rolmodellen te hebben. Daarom is de Top 250 Groeibedrijven zo belangrijk. Ondernemers die exceptionele dingen voor elkaar krijgen, verdienen het om even in de spotlights te staan.” Nlgroeit is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, KVK, NLevator en NL2025. De lijst met de Top 250 Groeibedrijven is dit jaar wederom door Erasmus Centre for Entrepreneurship samengesteld. Erasmus Universiteit heeft via haar Erasmus Centre for Entrepreneurship samen met Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) de grootste academische onderzoeksgroep op het gebied van ondernemerschap in Europa.

Top 250 Groeibedrijven

Om in de Top 250 Groeibedrijven te komen, dienen bedrijven minimaal 10 FTE groot te zijn en/of minstens 5 miljoen euro om te zetten, aan het begin van de meetperiode. Daarnaast dienen ze in deze meetperiode van december 2017 tot en met december 2020 een gemiddelde jaarlijkse groei van minimaal 20% in FTE en/of omzet te realiseren.

De Top 10 bedrijven zijn twee keer gerankt: één keer in het aantal gecreëerde banen in FTE in de genoemde periode en één keer in de gemiddelde jaarlijkse groei in FTE. Vervolgens bepaalt het gemiddelde van deze twee plaatsingen de eindscore. Bij een gelijke eindiging is gekeken naar de verhouding van de groei van de bedrijven op de twee criteria. De grootste groeier eindigt dan hoger. Alle bedrijven uit de Top 250 Groeibedrijven zijn in Nederland geregistreerd en hebben het hoofdkantoor in Nederland.

 

Top 3:

 1. Media.Monks

Founder/CEO: Victor Knaap

Oprichting: 2001

Aantal banen in FTE gecreëerd in de periode van 2017-2020: 2299 FTE

Gemiddelde jaarlijkse groei in FTE: 71%

Locatie: Amsterdam

 

 1. Picnic

Founder/CEO: Michiel Muller

Oprichting: 2015

Aantal banen in FTE gecreëerd in de periode 2017-2020: 2381 FTE

Gemiddelde jaarlijkse groei in FTE: 57%

Locatie: Amsterdam

 

 1. CoolBlue

Founder/CEO: Pieter Zwart

Oprichting: 1999

Aantal banen in FTE gecreëerd in de periode 2017-2020: 1658 FTE

Gemiddelde jaarlijkse groei in FTE: 23%

Locatie: Rotterdam

 

Overzicht Top 10:

 1. Media.Monks
 2. Picnic
 3. Coolblue
 4. EVBox
 5. Red je Pakketje
 6. Adyen
 7. Mollie
 8. Workrate
 9. Dept
 10. NewCold
Share this: