Insights

Innoveren? Het kan slim en simpel met frugal innovation

28 April 2021

Dit voorjaar lanceert Erasmus Centre for Entrepreneurship het nieuwe Slim Innoveren programma voor ondernemers in de tuinbouw sector! De training is een samenwerking met Centre for Frugal Innovation in Africa (CFIA) van de Leiden-Delft-Erasmus alliance. Ook is de training volledig gesponsord door Provincie Zuid-Holland en is daarom geheel gratis voor Zuid-Hollandse tuinbouw ondernemers.

Meld je snel aan voor 18 mei!

Wat is frugal innovation?

‘’Frugal Innovation’’ of slim innoveren is een innovatie-techniek die gericht is op slimme, betaalbare en simpele oplossingen. Meer is niet altijd beter! Slim innoveren helpt nieuwe producten op de markt te brengen, simpeler en goedkoper. 

”Met name simpele, goedkope oplossingen van nieuwkomers kunnen een sector fundamenteel veranderen” aldus Prof. Dr. Justin Jansen en Prof. Dr. Tom Mom (Erasmus Universiteit Rotterdam) in hun nieuw boek Naar een Gezond Groeibedrijf in vijf stappen.

Innoveren? Het kan slim en simpel!

In dit programma ga je aan de slag met een echte case uit je eigen bedrijf onder begeleiding van Dr. Ferdinand Jaspers (Erasmus Centre for Entrepreneurship), Prof. Dr. Peter Knorringa (Erasmus Universiteit Rotterdam en CFIA) en Albert Kraaij (CFIA en Haagse Hogeschool).

Waarom slim innoveren 

  • Om mee te kunnen gaan met de huidige markt is innoveren essentieel. Innovatie wordt vaak gezien als duur en ingewikkeld, maar frugal innovation laat zien dat dit niet het geval hoeft te zijn. 
  • Slimme innovatie kan nieuwe markten openen voor Nederlandse ondernemers in o.a. ontwikkelingslandenEr is grote behoefte aan een middensegment tussen de hoogwaardige high-tech producten (uit bijvoorbeeld Nederland) en de goedkopere versies (uit bijvoorbeeld China). Kan jouw bedrijf deze gap vullen? 

”Neem bijvoorbeeld de iPhone. Gemiddeld gebruikt men maar 20% van de totale functionaliteiten. Als je hier “Frugal” naar zou kijken, zou Apple een nieuw model op de markt brengen met puur deze 20% aan meest gebruikte functionaliteiten. Met lagere productiekosten én een lagere prijs voor de klant!” Prof. dr. Peter Knorringa.

De leerdoelen 

In dit korte en effectieve programma zoomen we in op de volgende vragen: 

  • Hoe innoveer je op een slimme, simpele en concrete manier?  
  • Hoe pas je deze manier van denken toe in je eigen bedrijf? En hoe ga je verder aan de slag met de implementatie ervan? 
  • Hoe pas je een product aan zodat het minder complex is, winstgevend en toch aantrekkelijk voor je klanten? 
  • Hoe maak je jouw bedrijf simpeler, bijvoorbeeld door middel van kortere ketens? Of duurzame processen/middelen?

Voor wie? 

Dit programma is speciaal ontwikkeld voor ondernemers of directeuren van MKB bedrijven in de tuinbouwsector uit Zuid-Holland met max 50 FTE. Ambitie om te groeien en te innoveren op een concrete en simpele manier is uiteraard een must! 

Programma informatie 

Het programma bestaat uit vier contactmomenten: 

  • 9 juni | 14 – 21 uur
  • 23 juni | 16 – 20 uur
  • 7 juli | 16 – 20 uur
  • Een terugkomdag in het najaar | nader te bepalen

Locatie: Erasmus Centre for Entrepreneurship, Marconistraat 16, 3029 AK Rotterdam. 

* De training vindt online/hybride plaats in het geval een fysieke training nog niet mogelijk is vanwege de coronamaatregelen.

Aanmelden

Dit programma wordt gesponsord vanuit Provincie Zuid-Holland en is voor deelnemers dus geheel gratis. De beste aanmeldingen worden geselecteerd op basis van je profiel en motivatie. Er is plek voor slechts 15 ondernemers. Meld je dus snel aan, de inschrijving sluit op 18 mei 2021!

Voor meer informatie of vragen, mail naar: fuligni@ece.nl

Aanmelden
Share this: