De Essentie van Innovatie bij Overheden

Ontwikkel je innovatie competenties
Download brochure Neem contact op

Rotterdam

3-daagse programma

€ 2,500 (excl. BTW)

Module Certificaat

Aanjagen van innovatie binnen jouw organisatie

Hoe maak je van innovatie een continue proces binnen je organisatie en afdeling? Hoe krijg je het topmanagement betrokken bij innovatieprojecten en hoe stel je de juiste innovatiedoelen?

Dit programma traint deelnemers die (deels) verantwoordelijk zijn voor innovatie binnen hun overheidsorganisatie om innovatie naar een hoger niveau te tillen.  Je ontwikkelt de mogelijkheid om effectieve ondernemersteams op te zetten, innovatiedoelen en passende processen te bepalen en het maximale uit technieken te halen zoals lean start-up en design thinking in overheidsinstellingen.

Leerdoelen

Na het volgen van dit programma heb je:

 • een beter inzicht gekregen in je persoonlijke leiderschapsrol(len) als een innovatieprofessional in de publieke sector;
 • geleerd hoe culture verandering te faciliteren en gedrag van mensen te beïnvloeden om meer innovatief te worden binnen de organisatie;
 • de benodigde kennis, vaardigheden en motivatie opgedaan om systematische verandering in jouw organisatie door te voeren om continue bezig te zijn met innovatie ipv ad hoc;
 • niet alleen de competenties opgebouwd op zelf innovatie te sturen, maar ook om anderen hierin beter te begeleiden.

‘De essentie van innovatie voor overheden’ is ook een onderdeel van het Diploma Programma: Leading Innovation Excellence.

Krijg persoonlijk advies

.

Annique de Greef
degreef@ece.nl
+31 10 302 1331

Download de brochure

Download de brochure en bekijk ons programma.

Download brochure

Meld je aan

Het volgende programma vindt plaats op 29-31 januari 2020.

Komt deze datum niet uit? Blijf op de hoogte van nieuwe startdata.

Meld mij aan voor januari 2020

Linda Nieuwenhuizen, Manager Digital Change & New Business bij Centraal Beheer Achmea

“Ik kan veel effectiever omgaan met innovatieprojecten en bepalen wat we als organisatie wel en niet moeten doen sinds ik de rol van een ‘innovation driver’ heb na het volgen van dit programma.”

Voor wie

Ontdek of dit programma ook interessant is voor jou

Dit programma is ontwikkeld voor professionals die verantwoordelijk zijn voor innovatie binnen hun rol en hun competenties hierin verder willen ontwikkelen. Bijvoorbeeld in de functie als:

 • Innovatie manager
 • Operationeel manager
 • Teammanager
 • Beleidsmedewerker
 • Programmamanager
 • Strategisch adviseur
 • Hoofd innovatie

Dit programma is van toepassing op professionals in de publieke sector, bijvoorbeeld in nationale / regionale / lokale overheden, maar ook in onderwijs, gezondheidszorg en politiediensten.

Programma informatie

Lees meer over de inhoud van het programma
Programma details

Het programma bestaat uit een dynamische mix van masterclasses, persoonlijke training, real-life businesscases en leert hoe je de nieuwste innovatietools en -technieken kunt gebruiken, zodat je innovatie in je organisatie kunt stimuleren. Dit driedaagse programma zal zich concentreren op de volgende innovatie-onderwerpen:

Dag 1: (Human) Resources

De belangrijkste bron voor innovatie binnen elke organisatie zijn haar mensen. Hoe stel je hen instaat om zelf bezig te zijn met innovatie? Na deze dag kan je:

 • De rollen en eigenschappen van succesvolle Innovation Drivers begrijpen;
 • Effectieve ondernemende teams samenstellen en hen optimaal te beoordelen;
 • De juiste sociale netwerken bouwen en onderhouden die helpen innovatie makkelijker realiseerbaar maken;
 • Op basis van onze Entrepreneurship Scan begrijpen wat het vergt om een ‘ambidextere’ leiderschap stijl te ontwikkelen;
 • Begrijpen en het ontwikkelen van de bekwaamheid om in jou omgeving een culturele verandering te faciliteren.

Dag 2: Processen

Excellente innovatie vereist systematische processen die erop gericht zijn om individuele innovatieprojecten te begeleiden op een continue basis en niet enkel ad hoc. Na deze kan zul je:

 • De vaardigheid ontwikkelen om innovatie doelstellingen te stellen en de daarbij passende innovatieprocessen in te richten;
 • Weten hoe je innovatie proces kan inrichten en onderdeel kan maken de al bestaande organisatieprocessen
 • Beter kunnen beoordelen wanneer je bepaalde innovatietechnieken het beste kan toepassen zoals lean startup en design thinking.
 • Ga met je eigen innovatie impactproject aan de slag om deze te analyseren en evalueren met de mede-deelnemers.

Dag 3: Innovatiecultuur

Om als gehele organisatie duurzaam te kunnen innoveren is een organisatiecultuur nodig waarin innovatie en ondernemerschap een duidelijke zichtbare waarde heeft. Om een dergelijke gedragsverandering in uw organisatie te stimuleren en integreren, zal deze dag in het teken staan van:

 • Hoe creëer je de urgentie om te innoveren binnen jouw organisatie en hoe neem je anderen mee in jouw ideeën en visie;
 • Leren over de knelpunten bij het ontwikkelen van een breed draagvlak voor innovatie binnen de organisatie door het sparren met experts.
 • De vaardigheid van het faciliteren van culturele verandering ontwikkelen en leren hoe je gedrag kunt aansturen op innovatie.
 • Begrijpen hoe je een bepaalde noodzaak en sociale stimulans creëert voor innovatie, waaronder het betrekken en enthousiast maken van anderen.

Facilitators

Kijk welke academici en praktijk experts dit programma faciliteren
Top academici en toonaangevende praktijk experts in innovatie

In dit programma brengt Erasmus Centre for Entrepreneurship innovatie professionals van verschillende organisaties zoveel mogelijk samen om kennis en inzichten uit te wisselen en van elkaar te leren. Deze leermethode wordt ondersteund door de hands-on ervaring en wetenschappelijk onderzoek naar innovatie door academici van de Rotterdam School of Management en internationale partneruniversiteiten. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met industrie-experts op het gebied van innovatie zoals DSM en ING.

Prof.dr. Justin Jansen

Academic Director

Dr. Ferdinand Jaspers

Business Model Innovation

Arjan Rensma

Innovation Excellence Manager, DSM

Angelique Plugge

Innovation Driver

Datum en prijs

Lees de praktische informatie over dit programma

Data
Het programma wordt gegeven in het Nederlands en wordt op drie opeenvolgende dagen verzorgd in het Erasmus Centre for Entrepreneurship in het centrum van Rotterdam. Het volgende programma wordt gehouden op 29-31 januari 2020.

De sessies beginnen om 09:00 uur, maar je kunt iedere ochtend vanaf 08:30 uur bij ons terecht voor een licht ontbijt. De dag eindigt om 17:30 uur. Het programma heeft op een van de dagen een late finish om 20.00 uur, inclusief diner.

Prijs
De kosten voor dit programma bedragen € 2,500 (excl. BTW) en zijn inclusief een cursus boek, Entrepreneurship Scan, overige cursus materialen, lunch, diner en sociale activiteiten.

Plaats
Het programma vindt plaats in het Erasmus Centre for Entrepreneurship in het centrum van Rotterdam:

Rotterdam Science Tower, 10e verdieping
Marconistraat 16
3029 AK Rotterdam

Meld je aan

Neem de volgende stap in je innovatie carrière

The Essentials of Innovation Leadership takes place multiple times a year. The next programme will be held on 29-31 January 2020.

FAQ

Lees de veelgestelde vragen

Wie kunnen er deelnemen aan het programma?

Dit programme is voor professionals die verantwoordelijk zijn voor innovatie(projecten) binnen publieke organisaties en hun skills en leiderschapscompetenties willen ontwikkelen.

Hoeveel tijd zal je aan het programma besteden?

Het programma zelf bestaat uit drie dagen. Daarnaast zijn er voorbereidende werkzaamheden voor elk programma en optionele webinars. Bovendien kunnen de deelnemers ervoor kiezen om hun eigen real-life impactproject tijdens het programma te ontwikkelen en uit te voeren met coaching van topacademici en toonaangevende professionals.

Wat is het maximale aantal deelnemers in dit programma?

Het maximale aantal deelnemers is 15, omdat we een interactieve leeromgeving nastreven.

Waar zal dit programma plaatsvinden?

Dit programma zal plaatsvinden op de ECE Campus in de Rotterdam Science Tower, een inspirerende leeromgeving te midden van 100+ ondernemers.

Rotterdam Science Tower, 10e etage
Marconistraat 16
3029 AK Rotterdam.

Wat is het tarief voor deelname aan dit programma?

€ 3.500 (excl. Btw) voor een 3-daagse in-class module, cursusboek, ECE Corporate Entrepeneurship Scan, voorbereidende webinar & quiz, toegang tot online leermanagementsysteem, cursusmateriaal, lunches, diners en sociale activiteiten.

Wat voor certificaat ontvang ik na afloop van het programma?

Deelnemers aan dit programma zullen een getuigschrift ontvangen voor deelname.

In welke taal zal dit programma worden gegevem?

Dit programma wordt in het Nederlands gefaciliteerd.