De Essentie van Innovatie bij Overheden

Ontwikkel je innovatie competenties
English
English
Voor wie

Professionals die verantwoordelijk zijn voor innovatie binnen hun rol en hun competenties hierin verder willen ontwikkelen.

> Kijk of het programma bij jou past

Volgende 3-daagse programma

Het volgende programma start op 13 november 2019 op de ondernemerschapscampus van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

> Bekijk details

Prijs

De kosten voor dit programma bedragen € 2,500 (excl. BTW) en zijn inclusief een cursus boek, Entrepreneurship Scan, overige cursus materialen, lunch, diner en sociale activiteiten.

> Meer informatie ontvangen

Start vandaag

Alles wat je moet weten in 1 PDF. Download de brochure en lees meer over ons programma.

Aanjagen van innovatie binnen jouw organisatie

Dit programma traint deelnemers die (deels) verantwoordelijk zijn voor innovatie binnen hun overheidsorganisatie en innovatie naar een hoger niveau willen tillen. Deze 3 daagse training biedt de benodigde kennis, vaardigheden en motivatie om de systematische verandering in jouw organisatie door te voeren om continue bezig te zijn met innovatie ipv ad hoc. De drie dagen zijn vormgegeven rondom de drie essentiële componenten van innovatie: (Human) Resources voor Innovatie, Processen voor Innovatie en Waarden van een Innovatieve cultuur. Het programma heeft een persoonlijke leiderschapsmodule om niet alleen de competentie op te bouwen zelf  innovatie te kunnen sturen, maar ook om anderen hierin beter te begeleiden. De dagen bestaan uit een dagprogramma met afwisseling tussen masterclasses, persoonlijke trainingsmodules, ontwikkeling van eigen ingebrachte innovatiecasussen en training in het gebruik van de laatste innovatie-tools en -technieken.

Middels dit programma ontwikkel je de vaardigheid om ondernemende teams samen te stellen en kritisch te beoordelen, realistische innovatie doelen te stellen, de processen die hierbij nodig zijn te identificeren en sturen en technieken zoals lean startup en design thinking optimaal te hanteren. Tijdens het programma worden ervaringen gedeeld met mede-deelnemers door het bespreken van knelpunten bij het sturen van organisatie-brede innovatie.

1

Ontwikkel de vaardigheid om ondernemende teams samen te stellen en te beoordelen.

2

Creëer innovatie doelen, identificeer relevante innovatie processen en weet wanneer je technieken als lean startup en design thinking toepast.

3

Leer culturele verandering te faciliteren en gedrag van mensen te beïnvloeden om meer innovatief te worden binnen de organisatie.

Linda NieuwenhuizenManager Digital Change & New Business bij Centraal Beheer Achmea

"Ik kan veel effectiever omgaan met innovatieprojecten en bepalen wat we als organisatie wel en niet moeten doen sinds ik de rol van een ‘innovation driver’ heb na het volgen van dit programma.
"

Aanmelden

Het volgende programma vindt plaats op:

13-15 November 2020

Deadline voor aanmelding:
28 Oktober 2019

Registreer nu

29-31 januari 2020

Deadline voor aanmelding:
16 januari 2020

Registreer nu

Programma details

Dag 1: (Human) Resources

De belangrijkste bron voor innovatie binnen elke organisatie zijn haar mensen. Hoe stel je hen instaat om zelf bezig te zijn met innovatie? Na deze dag kan je:

 • De rollen en eigenschappen van succesvolle Innovation Drivers begrijpen;
 • Effectieve ondernemende teams samenstellen en hen optimaal te beoordelen;
 • De juiste sociale netwerken bouwen en onderhouden die helpen innovatie makkelijker realiseerbaar maken;
 • Op basis van onze Entrepreneurship Scan begrijpen wat het vergt om een ‘ambidextere’ leiderschap stijl te ontwikkelen;
 • Begrijpen en het ontwikkelen van de bekwaamheid om in jou omgeving een culturele verandering te faciliteren.

Dag 2: Processen

Excellente innovatie vereist systematische processen die erop gericht zijn om individuele innovatieprojecten te begeleiden op een continue basis en niet enkel ad hoc. Na deze kan zul je:

 • De vaardigheid ontwikkelen om innovatie doelstellingen te stellen en de daarbij passende innovatieprocessen in te richten;
 • Weten hoe je innovatie proces kan inrichten en onderdeel kan maken de al bestaande organisatieprocessen
 • Beter kunnen beoordelen wanneer je bepaalde innovatietechnieken het beste kan toepassen zoals lean startup en design thinking.
 • Ga met je eigen innovatie impactproject aan de slag om deze te analyseren en evalueren met de mede-deelnemers.

Dag 3: Innovatiecultuur

Om als gehele organisatie duurzaam te kunnen innoveren is een organisatiecultuur nodig waarin innovatie en ondernemerschap een duidelijke zichtbare waarde heeft. Om een dergelijke gedragsverandering in uw organisatie te stimuleren en integreren, zal deze dag in het teken staan van:

 • Hoe creëer je de urgentie om te innoveren binnen jouw organisatie en hoe neem je anderen mee in jouw ideeën en visie;
 • Leren over de knelpunten bij het ontwikkelen van een breed draagvlak voor innovatie binnen de organisatie door het sparren met experts.
 • De vaardigheid van het faciliteren van culturele verandering ontwikkelen en leren hoe je gedrag kunt aansturen op innovatie.
 • Begrijpen hoe je een bepaalde noodzaak en sociale stimulans creëert voor innovatie, waaronder het betrekken en enthousiast maken van anderen.

Innovation Drivers

Dit programma heeft als doel innovatie professionals, zogeheten “Innovation Drivers”, in staat te stellen duurzame innovatie en ondernemerschapscompetenties binnen de organisatie te ontwikkelen. Vaak vervullen deze (informele) innovatie professionals verschillende rollen (zie infographic). Herken je jezelf in één van deze rollen? Wilt je je ontwikkelen op één van deze gebieden? Zijn dit belangrijke uitdagingen binnen je organisatie? Is het antwoord op een van deze vragen ‘ja’, dan is dit programma iets voor jou.  Als een Innovation Driver zal jij talloze interne en externe stakeholders kunnen helpen en begeleiden op het gebied van innovatie en ondernemerschap.

Dit programma is gericht op personen die al ervaring hebben met het uitvoeren of het stimuleren van innovatieprojecten binnen een organisatie. Voorbeelden hiervan zijn ervaring met technieken zoals lean startup of design thinking.

Top academici en toonaangevende praktijk experts in innovatie

In dit programma brengt Erasmus Centre for Entrepreneurship innovatie professionals van verschillende organisaties zoveel mogelijk samen om kennis en inzichten uit te wisselen en van elkaar te leren. Deze leermethode wordt ondersteund door de hands-on ervaring en wetenschappelijk onderzoek naar innovatie door academici van de Rotterdam School of Management en internationale partneruniversiteiten. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met industrie-experts op het gebied van innovatie zoals DSM en ING.

Academici:

Prof.dr. Justin Jansen

Academic Director

Dr. Ferdinand Jaspers

Programme Director

Prof. dr. Tom Mom

Professor Strategic Growth & Implementation

Prof.dr.ir. Vareska v.d. Vrande

Professor Collaborative Innovation & Business Venturing

Praktijk experts:

“I found a surprising number of people with brilliant ideas and a very high level of coaches, investors and entrepreneurs: that made a huge difference. ”

Arjan Rensma, Innovation Excellence Manager at DSM

Read more

“The Leading Innovation Excellence Programme gives participants the opportunity and tools to reflect on the innovation context of their organisations.”

Angelique Plugge, Innovation Driver at ING

Read more

“What makes the programme unique is that it is not only made by academics, but there is also a great deal of involvement between the coaches and the participants - We make this programme together!”

Ad van Dongen, Innovation Driver at ING

Read more

The leading centre for entrepreneurship in Europe

Part of the Erasmus University Rotterdam

We leverage the knowledge and network of Erasmus University Rotterdam, a university founded by entrepreneurs more than 100 years ago. With 25+ researchers and 4 full professors in entrepreneurship, it is in the DNA of our university. We provide participants with a diploma.

Academic excellence & practical experience 

We apply hands-on insights from world-class innovation and entrepreneurship research and practices from industry-leading innovation professionals. This combination results in the ability of participants to make impact in the organisation. 

Learning through reflection on doing

Experiential learning is at the core of all our programmes. Participants learn through working on their own and other participants’ cases from different organisations/sectors/countries in an interactive way.

The Erasmus Centre for Entrepreneurship

Erasmus Centre for Entrepreneurship is the leading entrepreneurship centre in Europe.

We provide a unique platform that ranges from scholarly insights about (corporate) entrepreneurship and new opportunities, startup campuses for ambitious entrepreneurs, to exciting executive programmes for leading innovation excellence within established organisations.

We developed a 10.000 m2 entrepreneurship campus, housing over 100 startups and scale-ups, creating the learning environment to teach, train and develop people to excel in innovation.

Erasmus University Rotterdam has the largest academic research group in Europe with over 25 researchers and 4 professors in the field of entrepreneurship.

Oud-deelnemers zeggen

Één van de onderdelen van het programma is het schrijven van een opiniestuk over hoe deelnemers het mini-impact project hebben ervaren. Klik op de naam of foto van een deelnemer om hun persoonlijke verhaal, geïnspireerd door een eigen ervaring met het doorvoeren van innovatie in de betreffende organisatie, te lezen.

Erik Wirsing

DB Schenker

Cecile Veerman

DSM

Adam Ayers

ING

Paul van der Hoeven

Eneco

Reinout d’Engelbronner

ING

Raimond Neuteboom

Koninklijke Marechaussee

Linda Nieuwenhuizen

Centraal Beheer Achmea

Wolfgang Hoepfl

Omya

Een overzicht van onze innovatie programma’s

De Essentie van Corporate Innovatie

17-18 September, 24 October 2019

Ontwikkel je innovatievaardigheden binnen je organisatie.

.

Read more

Ontwikkeling van innovatieprocessen en -systemen

9-11 March, 2019
Ontwikkel en institutionaliseer een krachtig innovatiesysteem.

Read more

Ontwikkel ondernemende mensen

20-22 January 2020
Ontwikkel en koester de menselijke hulpbronnen die nodig is voor duurzame innovatie.

Read more
Veelgestelde vragen

Meer weten?

Wie kunnen er deelnemen aan het programma?

Dit programme is voor professionals die verantwoordelijk zijn voor innovatie(projecten) binnen publieke organisaties en hun skills en leiderschapscompetenties willen ontwikkelen.

Hoeveel tijd zal je aan het programma besteden?

Het programma zelf bestaat uit drie dagen. Daarnaast zijn er voorbereidende werkzaamheden voor elk programma en optionele webinars. Bovendien kunnen de deelnemers ervoor kiezen om hun eigen real-life impactproject tijdens het programma te ontwikkelen en uit te voeren met coaching van topacademici en toonaangevende professionals.

Wat is het maximale aantal deelnemers in dit programma?

Het maximale aantal deelnemers is 15, omdat we een interactieve leeromgeving nastreven. 

Waar zal dit programma plaatsvinden?

Dit programma zal plaatsvinden op de ECE Campus in de Rotterdam Science Tower, een inspirerende leeromgeving te midden van 100+ ondernemers.

Adres: Marconistraat 16, 3029 AK Rotterdam,

Wat is het tarief voor deelname aan dit programma?

Volledig programma:
€ 18.500 (excl. Btw) inclusief drie 3-daagse in-class modules, een toegewijde academische en praktijkcoach in uw persoonlijke real-life impactproject, ECE Corporate Entrepreneurship Scan, voorbereidende webinars en quizzen, toegang tot online leermanagementsysteem, afstuderen conferentie, cursusboek & materialen, lunches, diners, sociale activiteiten.

Stel je eigen programma samen:

Per programma *:

€ 3.500 (excl. Btw) voor een 3-daagse in-class module, cursusboek, ECE Corporate Entrepeneurship Scan, voorbereidende webinar & quiz, toegang tot online leermanagementsysteem, cursusmateriaal, lunches, diners en sociale activiteiten.

Real-life Impact Project **:

€ 5.000 (exclusief BTW) inclusief een toegewijde academische en praktijkcoach tijdens de duur van uw project, de laatste presentatiedag.

* Programma 1 “De Essentie van Ondernemerschap” is het enige verplichte programma en moet worden voltooid voordat een van de andere programma’s wordt gevolgd.
** Het is alleen mogelijk om een ​​real-life impact-project op te nemen als u ten minste twee programma’s volgt.

De algemene voorwaarden ECE-studieprogramma’s zijn van toepassing op dit programma.

Krijg ik nog een bewijs van deelname?

Deelnemers aan dit programma zullen een getuigschrift ontvangen voor deelname.

Deelnemers kunnen ook een certificaat van het Erasmus Centre for Entrepreneurship, Erasmus University Rotterdam, ontvangen indien ze voldoen aan de volgende voorwaarden;

Een deelnemer moet binnen twee jaar het volgende hebben afgerond:

 • Ten minste drie modules van het Innovation Driver Certification Programme;
 • ECE Entrepreneurship Scan;
 • Het persoonlijke impact-project;
 • Case Exam;
 • Personal Learning Plan;
 • Een gepubliceerd opinion piece.

In welke taal zal dit programma worden gegeven?

Alle programma’s worden in het Engels gefaciliteerd.

De enige uitzondering is het essentie programma voor publieke organisaties, dat in het Nederlands zal worden gefaciliteerd.

Get in touch

Geïnteresseerd?

Bent u nieuwsgierig naar het Innovation Driver Certification Programme en/of hoe wij uw organisatie kunnen ondersteunen op het gebied van innovatie en ondernemerschap?

Neem dan contact op met Annique de Greef.

E-mail: degreef@ece.nl

Telefoonnummer: +31 10 302 1331

Annique de Greef

Operational Director