innovation entrepreneurship research

Ondernemerschap & innovatie

Academisch onderzoek vertaald naar de praktijk

Innovatie en ondernemerschap

Ondernemerschap en innovatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ondernemende individuen spotten kansen in de markt en komen met innovatieve oplossingen, zij kunnen ook wel gezien worden als ‘innovation drivers‘.  Ondernemerschap is niet enkel iets waar je mee wordt geboren maar het is een set van vaardigheden die je kunt leren en trainen. Ondernemerschap en innovatie zijn dan ook de twee thema’s die binnen Erasmus Centre for Entrepreneurship centraal staan in alle onderzoek– en onderwijsprogramma’s.

Wij werken samen met toponderzoekers van Erasmus University Rotterdam, die focussen op thema’s zoals startups, scaleups, innovatie ecosystemen, open innovatie en ondernemend leiderschap. Deze onderzoeken vertalen wij naar praktische inzichten op het gebied van ondernemerschap en innovatie. Dit dient onder andere als basis voor beleid en voor de optimalisatie van het onderwijs. Ons onderzoek stelt organisaties in staat om de complexiteit achter ondernemerschap en innovatie te begrijpen en biedt inzicht om dit naar een volgend niveau te brengen.

Beleidsadvies en -evaluatie

Voor overheden

Samen met onze onderzoekspartners bieden we op aanvraag relevant onderzoek voor de evaluatie en verbetering van het huidige beleid rondom ondernemerschap en innovatie. Een selectie van onze onderzoeken is als volgt:

Optimalisatie innovatie- en ondernemerschapsklimaat

Voor (semi-)overheden

Voor diverse opdrachtgevers voeren wij onderzoek uit om het innovatie- en ondernemerschapsklimaat te optimaliseren. Zo hebben we bijvoorbeeld een onderzoek uitgevoerd naar:

Ondernemende vaardigheden

Voor onderwijsprofessionals 

Ondernemende vaardigheden worden steeds belangrijker, niet enkel voor het opzetten van een nieuw bedrijf, maar ook voor het omgaan met moderne uitdagingen in een snel veranderende wereld. Met deze vaardigheden zijn mensen in staat om waarde te creëren door te acteren op kansen. Voorbeelden van lopende onderzoeken zijn als volgt:

  • De ontwikkeling van een meetinstrument om ondernemende vaardigheden te meten;
  • Onderzoek in samenwerking met dr. Magdalena Cholakova naar het leerproces en vaardigheden van ondernemers bij het opzetten van hun startup.

Get in touch

Meer weten?

Neem contact op met Leonardo Fuligni:

Email: fuligni@ece.nl

Telefoon: +31 10 302 1334

Leonardo Fuligni

Deputy Director