De Essentie van Innovatie Leiderschap voor Publieke Organisaties

Ontwikkel je persoonlijke innovatievermogen
Download brochure Neem contact op

Jaag duurzame innovatie aan binnen jouw publieke organisatie

Het programma in een minuut:

Het programma ‘De Essentie van Innovatie Leiderschap voor Publieke Organisaties’ traint deelnemers die (deels) verantwoordelijk zijn voor innovatie binnen hun overheidsorganisatie om innovatie naar een hoger niveau te tillen. Het innoveren binnen publieke organisaties is in de afgelopen jaren steeds vaker een prominentere rol gaan spelen, echter is die rol niet niet altijd even scherp. Innovatie binnen publieke organisaties varieert tussen faciliterend, aanjagend en zelfs het opzetten van eigen innovatietrajecten. Maar wat is nu specifiek de betekenis van innovatie voor de organisatie en wat houdt innovatief vermogen in?

Tijdens het programma, leer je de kennis en vaardigheden om effectieve ondernemersteams op te zetten, innovatiedoelen en passende processen te palen en het maximale uit technieken te halen zoals lean startup en design thinking binnen overheidsinstellingen. Je werkt aan het ontwikkelen van de innovatie competentie voor jouw organisatie. 

Leerdoelen

Gedurende het programma, leer je :

 • een beter inzicht te krijgen in je persoonlijke leiderschapsrol(len) als een innovatieprofessional in de publieke sector;
 • hoe je een cultuur verandering kan faciliteren en hoe je het gedrag van mensen kan beïnvloeden om meer innovatief te denken binnen de organisatie;
 • de benodigde kennis, vaardigheden en motivatie opgedaan om een eerste stap te zetten richting het systematisch innoveren i.p.v. ad hoc binnen jouw afdeling en organisatie;  
 • om niet alleen de innovatie competentie op te bouwen om zelf innovatie te sturen, maar ook om anderen hierin beter te begeleiden.
Participant Profile
 • Innovatie professionals met ervaring in intrapreneurship en die ervaring hebben met: innovatie, verandermanagement, en/of digitale verander projecten.
 • Voorbeeld functies: Innovation Professional, Innovation Leader, Chief Innovation Officer, Digital Transformation Professional, Coach of Innovation Teams, Manager of Innovation Programmes en meer.

Het programma heeft een wetenschappelijke basis met hoogleraren van Rotterdam School of Management, Erasmus University en is verrijkt met best-practices uit de praktijk van ervaren Innovation Drivers. In de module wordt gebruik gemaakt van de leermethode Experiential Learning. Deze methode veronderstelt dat leren een continu proces van ervaringen is dat wordt omgezet in kennis. Deelnemers worden daarbij gestimuleerd om ervaringen met elkaar te delen.

Datum, Locatie, Fees:
 • Date(s): October 2, 3 and 30, 2023. Optional kick-off session: June 29, 2023. In-company possible anytime on request and on the basis of availability.
 • Location: ECE Campus, Rotterdam. Marconistraat 16, 3029 AK.
 • Price: € 3,500,- (excl. VAT)

Please read the effects of COVID-19 in the FAQ.

Krijg persoonlijk advies

Annique de Greef
executive-education@ece.nl
+31(0) 10 740 2337

Download brochure

Meld je aan

Aanmelden

Raimond Neuteboom, Hoofd Innovatie, Ministerie van Defensie

“Ik wilde een motor zijn om innovatie binnen onze organisatie te ondersteunen. Door dit programma heb ik geleerd dat het opbouwen van een sociaal netwerk met mensen die deze visie omarmen heel belangrijk is (en hoe dit te doen), maar ook dat de overheid zich meer moet richten op onderzoek naar innovatie.”

Voor wie

Ontdek of dit programma interessant is voor jou

Dit programma is speciaal ontworpen voor professionals met minimaal vijf jaar werkervaring op het gebied van innovatie, bijvoorbeeld als:

 • Innovatie professional of business developer;
 • Innovatieleider;
 • Intrapreneur;
 • Coach van innovatie teams;
 • Manager van innovatie programmas’s en initiatieven;
 • HR professional voor innovatie;
 • Chief Innovation Officer;
 • Digital Transformation professional.

Dit programma is van toepassing op professionals in de publieke sector, bijvoorbeeld in nationale / regionale / lokale overheden, maar ook op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en politie.

Programma informatie

Meer informatie over de inhoud van het programma
Programme details

Het programma bestaat uit een dynamische mix van masterclasses, persoonlijke training, real-life businesscases en praktische lessen in het gebruik van de nieuwste innovatietools en -technieken, zodat je innovatie binnen je organisatie kunt stimuleren. Dit 3-daagse programma zal zich concentreren op de volgende innovatie-onderwerpen:

Dag 1: (Human) Resources

De belangrijkste bron voor innovatie van een organisatie zijn de mensen. Tijdens deze dag;

 • leer je de rollen en eigenschappen van succesvolle Innovation Drivers beter begrijpen;
 • ontwikkel je het vermogen om effectieve innovatie teams te beoordelen en op te bouwen;
 • ontwikkel je de competentie om effectieve sociale netwerken te beoordelen en innovatie te bouwen;
 • maak je gebruik van de resultaten van de ECE Entrepreneurship Scan om te begrijpen wat er nodig is om een innovatieve leiderschapsstijl op te bouwen.

Dag 2: Processen

Succesvolle innovatie vereist systematische processen en bestuurssystemen om (portefeuilles van) individuele projecten te begeleiden en verder te gaan dan ad hoc-projecten. Tijdens deze dag:

 • gebruik je de resultaten van de ECE Entrepreneurship Scan om de kenmerken van ambidextere systemen voor innovatiebeheer te begrijpen om innovaties te verkennen en op te bouwen;
 • ontwikkel je het vermogen om innovatiedoelen en veranderprocessen vast te stellen en het maximale te halen uit technieken zoals lean startup en design thinking;
 • werk je in kleine teams om de real-life case van een innovatieleider te analyseren en evalueren.

Dag 3: Waarden

Duurzame innovatie vereist een organisatie cultuur waarin innovatie en ondernemerschap hoog in het vaandel staan. Om een innovatiecultuur binnen je organisatie te integreren en stimuleren:

 • leer je van een innovatie professional uit de praktijk over de moeilijkheden om het bredere innovatievermogen en de cultuur van de organisatie te ontwikkelen;
 • ontwikkel je het begrip en het vermogen om urgentie en een sociale beweging voor innovatie te creëren, d.w.z. anderen te betrekken, te motiveren en te prikkelen;
 • ontwikkel je het begrip en het vermogen om culturele verandering te faciliteren en leiderschapsgedrag te beïnvloeden.

Faculteit

Bekijk welke academici en professionals uit de praktijk dit programma faciliteren

Topacademici van RSM en internationale partneruniversiteiten worden samengebracht in dit programma, dat is ontwikkeld door het Erasmus Centre for Entrepreneurship in samenwerking met toonaangevende innovatieprofessionals van organisaties zoals DSM en ING. Deze professionals zullen ook optreden als facilitators tijdens het programma.

Prof. Dr. Justin Jansen

Professor Corporate Entrepreneurship

Justin Jansen is hoogleraar corporate ondernemerschap bij RSM. Zijn onderzoek en publicaties bieden nieuwe perspectieven op de rollen van leiderschap, startups, ambidexteriteit van organisaties, ondernemerschap en nieuwe ontwikkelingen om de levensvatbaarheid en prestaties op lange termijn te verbeteren. Justin is wetenschappelijk directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship en is lid van de redactie van verschillende academische publicaties.

Ferdinand Jaspers is programmadirecteur bij het Erasmus Centre for Entrepreneurship. Zijn onderwijs- en adviesactiviteiten zijn gericht op innovatie leiderschap. Op basis van zijn expertise op het snijvlak van strategie, innovatie en ondernemerschap geeft hij cursussen, masterclasses en bootcamps over ondernemerschap, innovatie en ondernemerscultuur. Hij is gepromoveerd bij RSM.

Dr. Magdalena Cholakova

Academic Director

Magdalena Cholakova is universitair hoofddocent strategie en ondernemerschap bij de afdeling Strategisch management en ondernemerschap bij RSM. Haar onderzoeksinteresses omvatten ondernemerschapsvaardigheden & de validatie van ideeën in een vroeg stadium, institutionele complexiteit en strategische vernieuwing.

Tom J.M. Mom is hoogleraar Strategische groei en implementatie op de afdeling Strategisch Management & Ondernemerschap bij RSM. Zijn onderzoeksinteresses omvatten ontwikkeling van nieuwe bedrijven en bedrijfsgroei, ambidexterity, strategische vernieuwing en strategie-uitvoering.

Angelique Plugge

Innovation Driver

Angelique Plugge is een van de initiatiefnemers van het Leading Innovation Excellence Programme. Als gastdocent inspireert Angelique onze deelnemers door haar uitgebreide expertise te bieden die ze heeft opgedaan tijdens het werken en leren in bedrijfsinnovatie. Onlangs startte ze haar eigen bedrijf Xploremore, waar ze haar ervaring in innovatie-excellentie en bedrijfsmodelinnovatie gebruikt om anderen te ondersteunen.

Arjan Rensma

Sustainable Innovation Driver

Arjan Rensma is Innovation Excellence Manager bij DSM en coach in onze innovatieprogramma’s. Volgens Arjan is lesgeven de beste manier om te leren en daarom houdt hij ervan om te delen en te leren van de deelnemers.

Ad van Dongen

Innovation Driver

Ad van Dongen is praktijkcoach in het programma omdat hij zijn ervaringen als bedrijfsinnovator bij ING wil delen. Een innovator zijn in een groot bedrijf is vaak een achtbaan, met ups en downs, maar ook heel leuk. Zijn ervaring kan anderen ook helpen om van de rit te genieten. Hoewel het leiden van innovatie vele aspecten heeft, is zijn rol in het programma zijn ervaringen te delen over hoe een holistische benadering te behouden wanneer je innovatie in een organisatie insluit.

Data en kosten

Praktische informatie over het aankomende programma

Data
De essentie van innovatieleiderschap voor publieke organisaties wordt in het Nederlands gegeven en wordt op drie dagen gefaciliteerd op de Erasmus Centre for Entrepreneurship Campus in Rotterdam.

De eerstvolgende editie vindt plaats op 2, 3 en 30 oktober 2023. In-company mogelijk op verzoek en op basis van beschikbaarheid. Optionele kick-off sessie: 29 juni 2023.

De sessies beginnen om 09:00 uur, maar je kunt elke ochtend vanaf 08:30 uur aanschuiven voor een kop thee of koffie. De dag eindigt omstreeks 17:30 uur.

Kosten
€ 2,500 (excl. BTW) voor het drie-daagse programma, inclusief de ECE Corporate Entrepreneurship Scan, alle cursusmaterialen, snacks, lunches en een groepsdiner.

Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing wanneer je je registreert voor een open programma. Lees ze voor meer informatie over ons beleid voor annulering, uitstel en vervanging.

Locatie
Het programma vindt plaats in het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam.

Rotterdam Science Tower, 10th floor
Marconistraat 16
3029 AK Rotterdam

Meld je aan

Zet de volgende stap in je innovatiecarrière

De essentie van innovatie leiderschap voor publieke organisaties vindt meerdere keren per jaar plaats.

FAQ

Lees de veelgestelde vragen

Wie kan deelnemen aan dit programma?

Dit programma is gericht op (innovatie) professionals die het vermogen van hun organisaties om te innoveren en groeien willen verbeteren en behouden; door haar mensen, processen en waarden.

Hoeveel tijd moet ik aan dit programma besteden?

Het programma bestaat uit 3 dagen. Daarnaast zal er wat voorbereidend werk zijn voor iedere lesdag. Bovendien kunnen de deelnemers ervoor kiezen om hun eigen Real-life Impact Project te ontwikkelen en uit te voeren tijdens het programma met coaching van topacademici en toonaangevende vakmensen.

Wat is het maximale aantal deelnemers dat kan deelnemen aan het programma?

Het maximale aantal deelnemers is 15 om een interactieve leeromgeving te creëren.

Waar vindt het programma plaats?

Het programma vindt plaats in het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam.

De sessies beginnen om 09:00 uur, maar je kunt elke ochtend vanaf 08:30 aanschuiven voor een licht ontbijt. De dag eindigt om 17:30 uur. Het programma heeft een dag met een late finish om 20.00 uur, inclusief diner.

Rotterdam Science Tower, 10th floor
Marconistraat 16
3029 AK Rotterdam.

Wat zijn de kosten voor deelname aan dit programma?

€ 2,500 (excl. BTW) voor het driedaagse programma, inclusief de ECE Corporate Entrepreneurship Scan, alle cursusmaterialen, snacks, lunches en een groepsdiner.

Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing wanneer u zich registreert voor een open programma. Lees ze voor meer informatie over ons beleid voor annulering, uitstel en vervanging.

Wat voor soort certificering ontvang ik als ik afstudeer van dit programma?

Na het voltooien van dit programma ontvang je een module certificaat. Het programma maakt ook deel uit van het Diploma-programma: Leading Innovation Excellence. Na het voltooien van het volledige diplomaprogramma ontvang je een Innovation Driver certificaat van de Erasmus Universiteit.

In welke taal zal het programma worden gehouden?

De essentie van innovatie leiderschap voor publieke organisaties wordt in het Nederlands gefaciliteerd in het Erasmus Centre for Entrepreneurship.